En İyi Fotoğraf Uygulamaları Hangileri?
“Ayşe Tolga İyi Yaşam” kanalımızda normalde iyi beslenme, doğal yaşam, spor ve güzellik konularına yer veriyoruz. Ancak bu gün aslında pek de yer vermediğim fotoğraf uygulamalarında bahsedeceğim. Çünkü hayatımızın en büyük alanını teknoloji kaplıyor. Ben de kendimi teknolojik anne olarak ya da teknolojiyi iyi kullananlardan birisi olarak görüyorum. Bu yüzden de bu gün sevdiğim bazı uygulamaları size de anlatacağım, bunlardan bazı örnekler vereceğim. Bunlardan ilki fotoğraf uygulamalarıdır.
Biliyorsunuz sosyal medya hayatımızın her şeyi ve benim gibi günlük hayat içindeki sosyal medya paylaşımlarını profesyonel olarak yapanların en büyük yardımcısı bu fotoğraf düzenleyicilerdir. Benim de günlük hayatı kolaylaştıran en sevdiğim ve en sık kullandığım 3-4 tane fotoğraf uygulaması var.
Facetune
Facetune, telefon uygulamalarının bir tür fotoshopu sayılabilecek bir uygulamadır. Facetune sayesinde cep telefonunuzdan çektiğiniz fotoğrafları saniyesinde kusursuzlaştırabilirsiniz. Yüzünüzdeki sivilceler, kırmızı gözler, büyük popolardan, kısa saçlara kadar pek çok istenmeyen görüntü kısa bir sürede değiştirilebiliyor. Ben genelde Facetune’u fotoğrafın üzerindeki bazı yerleri kapatmak, flulaştırmak istediğimde kullanıyorum. Bunun dışında bazen ortamdaki ışıklar yüzünden dişim ya da gözlerim olduğundan sarı çıktığında beyazlatma opsiyonunu kullanıyorum, bazen de ciltte görünen kusurları kapatmak adına pürüzsüzleştirme işlemini yapıyorum.
Bunlara ek olarak da Facetune’un ayrıntı özelliği var ki; bu sayede gözlerime ayrıntı katarak onları pırıl pırıl ön plana çıkarıyorum. Facetune’un bunlardan başka çok daha fazla özelliği var. Ancak bana göre en kullanışlı özellikle bu saydıklarım.
Fotorus
Fotorus, fotoğraf üzerinde bir tür kolaj uygulamasıdır. Fotorus, pek çok özelliği bir arada topladığı için ben özellikle çok seviyor ve sık kullanıyorum. Zira Fotorus’da hem kolaj hem prohidit özelliği var. Bu sayede fotoğraf çekme, efektleme, filtreleme imkanı veriyor. Ben genellikle Fotorus’un bir alt uygulaması olan Instabeaty’i kullanıyorum.
Instabeauty
Instabeauty, fotoğrafa güzel bir efekt veren bir uygulama, ki hepimizin sevdiği Snapchat’teki güzel, havalı fotoğraflar bir Instabeauty eseridir. Bu sayede fotoğraflarımıza Ajda Pekkan filtresi uygulaması yapabiliyoruz. Bunlar Fotorus’un altında bulunan Instabeauty’dedir. Ben genelde sosyal medyada fotoğraf paylaşımlarında kolajı pek sevmiyorum, ancak prohidit kullanıyorum. Burada daha çok fotoğraflardaki karanlık ve aydınlık efektlerle detayları, farklılıkları öne çıkarmak ya da istenmeyen detayları gizlemek mümkün.
Eğer fotoğrafın çekildiği ortamın ışığı kötüyse, fotoğraf sizi olduğunuzdan daha sert gösterdiyse Instabeauty ile görüntünüzü yumuşatabiliyorsunuz. Bu uygulamanın kendi manuel ayarları var, onları kullanmanızı öneriyorum. Zira uygulamanın otomatik ayarları standart bir fotoğrafa göre olduğu için sizi olduğunuzdan daha değişik gösterebilir. Bu bakımdan hem Instabeauty’de hem de diğer fotoğraf uygulamalarında manuel ayarları kullanarak, daha çok doğala yakın filtrelemeyi tercih ediyorum.
Squaready
Squaready, benim en eski kullandığım fotoğraf uygulamalarından birisidir. Squaready ile fotoğraflarımı Instagram’da kare formatına getirip kullanıyorum. Biliyorsunuz artık Instagram’da fotoğrafın altında küçük bir üçgen ikonu var ve buna tıkladığımızda fotoğrafımız büyüyüp küçülebiliyor. Ancak bazı fotoğraflarda bu mümkün olmayabiliyor. İşte böyle durumlarda Squaready’i açıyoruz, fotoğrafımızı seçiyoruz, onu istediğimiz ebatta ayarlayıp Instagram’da paylaşıma uygun hale getirebiliyoruz. Bu uygulamanın aynısı videolarımız için de bulunuyor. Yüklemek istediğimiz video büyük çıktığında yine Squaready uygulamasını açıp videomuzu küçültebiliriz.
SnapSeed
Artık neredeyse herkesin bildiği Snap Seed uygulaması, fotoğraf uygulamaları içerisinde kullanımı en kolay olanlardan birisidir. Fotoğraflarımızın ışıklarından memnun olmadığımızda Snap Seed’in sahip olduğu en detaylı işlemlerle ışığı istediğimiz gibi ayarlıyor, kontrastını düzenliyoruz. Özellikle çok karanlık fotoğrafların görüntüsünü açmak için Snap Seed’den faydalanıyorum.