Muzun Faydaları Nelerdir?

Güneydoğu Asya’nın tropikal alanlarında doğal olarak yetişen muz, ülkemizde sadece kısıtlı bir bölgede yetişmektedir. Ancak buna rağmen ülkemizde pazarlarda, manavlarda, marketlerde dört mevsim muz bulabilmek mümkün. Çok besleyici bir yiyecek, birçok vitamini, minerali, proteini ve aminoasidi içinde barındıran bir meyvedir. Muzun sadece içinin tüketiliyor olmasına karşılık; kabuğu da pek çok açıdan faydalıdır. Muzun kabuğu cilt hastalıklarının iyileşmesine, dişlerin ve diş etlerinin kuvvetlenmesine, ciltte oluşan lekelerin giderilmesine yardımcıdır. İşte tüm bu mucizevi faydalara sahip olan muzu daha detaylı tanımakta fayda var.

Muzun yararları

  • Muz kemik gelişimini destekler,
  • Sinirsel sorunları giderir,
  • Yorgunluğu azaltır
  • Böbrek ve eklem iltihaplarını iyileştiricidir,
  • Sindirime yardımcıdır,
  • Ülserle mücadeleye yardımcı olur,
  • Bağırsak hastalıklarını giderir,
  • Kanserle savaşta metabolizmayı güçlendirir,
  • B1, B2, A, E, C vitaminlerini bolca içerir,
  • Potasyum, Kalsiyum, Demir, Fosfor, Sodyum, İyot açısından zengindir,
  • Kalori düzeyi yüksek olmasına rağmen hiç kolesterol içermez,
  • Sodyum ve Potasyum içeriği sebebiyle kalp kaslarını geliştirir,
  • Terleme durumlarında fonksiyonları zayıflayan kaslar, muz yendiğinde canlanır ve daha kolay hareket eder,
  • B1 vitamini sayesinde muz yiyenlerin sinir dokuları çok daha iyi çalışır,
  • İyot, tiroid bezinin dengeli çalışmasını sağlar,
  • Düzenli olarak haftada 2-3 tane muz tüketen kişiler, muzun içerdiği zengin elementler ve vitaminler sayesinde çok sayıda hastalıktan korunmuş olur.

Muz, kan basıncını dengeler

Kan basıncını destekleyici özelliği ile bilinen potasyum muzun içinde fazlasıyla bulunmaktadır. Bu bakımdan yapılan pek çok araştırma da muzun kan basıncını dengelediğini ortaya koymaktadır. Düzenli olarak muz yiyen kişilerin kan basıncı dengeli olduğu için; kalp sağlığı korunur, felç ve inmeler de önlenmiş olur. Hatta haftada 2-3 kez muz yemeyi alışkanlık haline getiren kişilerin felç ve inme yaşama risklerinin de yaklaşık % 40 azaldığı bilinmektedir.

Muz, böbreklere faydalıdır

Muzun içeriğindeki yüksek potasyum, böbrek taşı oluşumunu önler, var olan böbrek taşlarının da düşürülmesine yardım eder.

Muz, kemikleri güçlendirir

Sağlıksız beslenmeden, bazı hastalıklardan, kullanılan ilaçlardan ya da yaşlılıktan kaynaklanan kemik erimesi sorunu düzenli olarak muz tüketilerek önlenebilir. Bununla birlikte muz, bağırsaklarda faydalı bakteri sayısını artırdığı için sindirim esnasında daha fazla kalsiyum kullanılır ve kemik sağlığı korunur.

Muz, enerji deposudur

Muz yüksek oranda kalori, enerji içeren bir meyvedir. Ancak ölçülü tüketildiğinde, günde bir taneden fazla yenmediğinde muzun içeriğindeki kalori kişinin kilo almasına sebep olmaz. Hatta gün içindeki hareketleri, çalışma ya da spor performansı için ihtiyaç duyacağı enerjiyi kişi muzdan karşılayabilir. Özellikle fiziksel olarak aktif olan işlerde çalışanların, profesyonel sporcuların her gün 1 muz tüketmeleri önerilir.

Muz, sindirimi düzenler

Pek çok kişi, gün içinde yeterince lif almadığı için sindirim sorunları yaşamaktadır. Oysaki pek çok çiğ meyve ve sebze lif kaynağıdır. Bu bağlam da muzun da yüksek lif içerdiğinin ve dolayısıyla sindirime yardımcı olduğunun altını çizmekte fayda var. Muzun içeriğindeki zengin frukto-oligosakaritler sindirimi düzenleyen yararlı bakterilerin oluşmasını sağlarlar ve bu sayede muz tüketen kişilerin de sindirim sistemleri düzenli çalışır. Muzun sindirimi düzenleyen etkisi dolayısıyla muz tüketen kişilerde mide ekşimesi sorunu da daha az görülür.

Muz, ülseri önleyebilir

Düzenli olarak muz yiyen kişiler, ülsere karşı korunur ve muz hidroklorid asit oluşumuna karşı midede koruyucu bir tabaka oluşturur. Fakat bazı uzmanlar bunun tam tersi olarak muzun midede oluşan bazı yararlı bakterilere zarar verdiğini ve dolayısıyla da ülser sorununu tetiklediğini düşünmekteler. Bu konuda kesin bir bilgi olmamakla birlikte mide ile ilgili her hangi bir sağlık sorunu yaşayan ve özellikle de bunun için ilaç kullanan kişilerin beslenmede daha dikkatli olmalarında fayda var. Bu bakımdan rahatsızlığı olanların muz ya da başka her hangi bir sebze, meyve tüketmeden önce doktora danışmaları en doğru yoldur. Zira özellikle ilaçların hangi besinlerle nasıl bir tepkime oluşturacakları doktorlar tarafından daha net bilinmektedir.

Muz, kan için faydalı vitaminler içerir

Muzun içeriğinde bulunan B2 vitamini kanda doğal ve sağlıklı bir şekilde hemoglobin oluşmasını sağlar. Bunun yanında düzenli olarak muz tüketimi beyaz kan hücrelerinin çoğalmasına, sayısının artmasına olanak verir. Ayrıca yine muzda yüksek oranda bulunan B6 vitamini de kişini kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur. Bu sayede kan şekeri yükselmesi ya da düşmesinden kaynaklı sorunlar yaşanmaz, aminoasitler kırılır, kişinin bağışıklık sistemi de güçlenir.

Muz, cilt sağlığını korur

Pek çok farklı sebepten dolayı ciltte oluşan izler, lekeler, deformasyonlar, sedef ve akne gibi cilt rahatsızlıklarında muzun iyileştirici bir etkisi vardır. Bunun için sorunlu bölgeye taze soyulmuş bir miktar muzun sürülmesi ve bir süre o şekilde bekletilmesi önerilir. Ancak daha kısa sürede, daha etkili sonuç alınabilmesi için bu işlemin gece yatmadan önce yapılması ve sonrasında güneşe çıkılmaması gerekir. Sedef hastaları bu uygulamayı öncelikle küçük bir alanda birkaç kez uygulayıp, olumsuz bir sonuç olmadığını görmeli ardından daha geniş alanlara uygulamalıdır. Bununla birlikte sedef hastalığı için kullanılan bir ilaç varsa, ilaç ve muzun birlikte kullanımı konusunda doktora danışılmasında fayda var.

Muz, kanserle savaşır

Bilim adamları tam olarak olgunlaşmamış muzun, kanser hücrelerini yok etmede etkili olduğunu ortaya koymuşlardır. Bu bağlamda düzenli olarak muz tüketen kişilerin kansere yakalanma risklerinin daha düşük olduğu, kanser hastalarının ise bu hastalıktan kurtulma olasılığının yüksek olduğu yorumu yapılır.

Muz, stresi yok eder

Muzun içeriğindeki vitamin ve minerallerin vücutta seretonin üretimine katkı sağladığı, seretoninin de stresi azaltmada etkili olduğu bilinmektedir. Düzenli olarak muz tüketen kişilerin vücutları strese karşı daha güçlü, dayanıklı olurlar, daha dengeli bir ruha ve dengeli bir uyku düzenine sahiptirler.

Muz, tansiyonu dengede tutar

Muzun içeriği potasyum açısından çok zengindir ve potasyum tansiyon ve vücuttaki pek çok fonksiyon için çok önemlidir. Özellikle de tansiyonunun düşük ya da yüksek değil, dengede olmasını isteyenlerin düzenli olarak muz tüketmeleri önerilir.

Muz, gözleri korur

Neredeyse tüm vitaminler göz sağlığı için çok önemlidir. Bu bakımdan özellikle de A, C, E vitamini yönünden zengin olan besinlerin göz sağlığı için sıklıkla tüketilmesi önerilir. Muz da bu vitaminleri bol miktarda içerdiğinden muz tüketenlerin göz hastalıklarına yakalanma riskinin daha düşük olduğu bilinir.

Muz, çocuk gelişiminde önemlidir

Muzun içeriğinde bulunan vitaminler, mineraller, faydalı elementler genç, yaşlı herkes için gereklidir. Özellikle de tüm vücudu gelişme evresinde olan çocukların düzenli olarak muz tüketmeleri önerilir. Bu sayede çocukların bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, kemikleri, kas ve iskelet sistemi güçlenecek, çocuğun sağlıklı büyümesi desteklenecektir. Bununla birlikte bal ve muz karışımının çocuklarda sıkça karşılaşılan ateşi ve öksürüğü engellediği de bilinmektedir.

Muz kabuğunun faydaları

Genellikle muzun içi yenir, kabuğu ise çöpe atılır. Her ne kadar bizim toplumumuzda muz kabuğunun faydaları pek fazla bilinmese de dünyanın pek çok yerinde, çok sayıda alanda muz kabuğundan faydalanılmaktadır. Bu bakımdan muz kabuğunun faydalarını öğrenip muzun hem içinden hem de dışından faydalanmak daha doğru olacaktır.

  • Muz kabuğunun antioksidan özelliği dolayısıyla vücudu temizlediği bilinmektedir. Bu sebeple de başta Hindistan olmak üzere bazı ülkelerde muz kabuğu yemeklerde kullanılır.
  • Cilt sağlığı ve güzelliği için muz kabuğu sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin sivilceli ciltlere düzenli olarak her gün muz kabuğu sürülmesi önerilir. Bir hafta, 10 gün boyunca her gün sivilcelerin üzerine muz kabuğu sürüp 5-10 dakika bekleyip yıkamak, o alandaki sivilcelerin yok olmasını sağlamaktadır. Aynı bağlamda akne sorunlarında da aynı şekilde muz kabuğu kullanılmaktadır.
  • Muz kabuğunun içerikleri cildin yaşlanmadan kaynaklı kırışıklıklardan kurtulmasına ve kırışıklığa sebep olan cilt kuruluğunu önlemeye yardımcı olur. Bu sayede hem cilt nemlenir hem de pürüzsüzleşir. Bunun için her gün yeni soyuluş bir muz kabuğuyla cildi beş dakika boyunca ovmak ve ardından yıkamak gerekir. Bu işlemi alışkanlık haline getiren kişilerde cilt sorunları görülme olasılığı düşüktür.
  • Her hangi bir sebepten dolayı ciltte, vücutta oluşan ağrının azalması, dinmesi için de muz kabuğundan faydalanmak mümkündür. Bunun için ağrı hissedilen bölgeye yarım saat boyunca muz kabuğu koymak, bu alana muz kabuğuyla masaj yapmakta fayda var. Daha etkili sonuç almak için ağrı olan bölgeye ağrı giderici özelliği olan doğal yağlardan sürüp ardından muz kabuğu koymak, muz kabuğuyla masaj yapmak önerilir.
  • Muz kabuğunun cildi nemlendirici, besleyici, kaşıntıları azaltıcı özelliğinin yanında sedef hastalıklarını da giderici yanı olduğu bilinmektedir. Bunun için öncelikle bir süre küçük bir alana uygulanıp sonuçlarının görülmesi, ardından daha geniş bölgeye uygulanması önerilir.
  • Muz kabuğunun cildi besleyici, iyileştirici özelliği arı, böcek sokması gibi durumlarda da geçerlidir. Isırık olan bölgeye taze soyulmuş bir muz kabuğu ile hafifçe masaj yaparak oradaki alerji ve enfeksiyonların giderilmesi, ağrının hafifletilmesi mümkün olur.
  • Göz sağlığına muzun sadece içi değil, kabuğu da faydalıdır. Muz kabuğunu göz kapaklarına koyup bir süre gözleri kapatıp beklemek burada ağrıların hafiflemesini sağlayacaktır. Bununla birlikte göz kapaklarına uygulanan muz kabuğu gözleri güneşin zararlı ışınlarından korumakta, gözde katarakt oluşumunu önlemektedir.
  • Hamilelikte muz tüketimi, hem annenin enerji ve güç kazanması hem de bebeğin gelişimi açısından çok önemlidir. Zira muz zengin besin içeriğine ve özellikle de yüksek oranda life sahiptir. Bu sayede hamilelikte sıklıkla yaşanan sindirim sorunlarının önüne düzenli olarak muz tüketmekle geçilebileceği düşünülmektedir.

Muz yiyenlere öneriler

Muz, genç yaşlı hemen herkes tarafından her mevsim, bütün yıl tüketilebilecek bir meyvedir. Özellikle de zengin vitamin, mineral ve faydalı element içeriği dolayısıyla pek çok hastalıktan korunmak, vücudu, metabolizmayı güçlendirmek için düzenli olarak muz tüketilmesi önerilir. Ancak hemen her besinde olduğu gibi beklenmedik bir sonuçla karşılaşmamak için özellikle her hangi bir ilaç kullanan, bir hastalığı olan kişilerin muz tüketimini doktora danışmalarında fayda vardır. Zira ilaçların hangi besinlerle nasıl tepkimeler oluşturabileceğini sadece doktorlar tam anlamıyla bilebilir.

Muzun zararı var mıdır?

Muz içeriğindeki zengin vitamin, mineral ve pek çok element sayesinde vücudu besleyici, büyütücü, geliştirici, enerji verici özelliğe sahiptir. Ancak diğer tüm besin maddelerinde olduğu gibi muzun da gereğinden fazla tüketilmesi olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedir. Zira muzun direkt olarak bir zararı yoktur. Ancak fazla tüketildiğinde bazı metabolik sorunlara yol açabileceği de bir gerçektir. Bu bağlamda muzun sindirime yardımcı özelliği bilinmekle birlikte fazla tüketildiğinde bazı bünyelerde kabızlık ve gaz sorunları yaşanabilmektedir. Bunun için muzun günde bir tane tüketilmesi önerilir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.