Güneş Yanığı Nasıl Geçer?
Yaz mevsimini, denizi, güneşlenmeyi seven pek çoğumuz zaman zaman güneş yanığı sorunu yaşayabiliyoruz. Özellikle güneş kremi kullanmayan ya da gün içinde düzenli aralıklarla güneş kremini tazelemeyenler güneş yanığı ile karşılaşıyor. Zira güneşin zararlı etkileri karşısında savunmasız, korumasız kalan cildimiz yanıp kavrulmakta, içindeki nemi kaybetmektedir. Güneş yanığından korunmak için sadece denize, havuza giderken değil, aslında yazın her dışarı çıktığımızda güneş kremi kullanmalıyız. Ancak önlemler yeterli gelmedi ya da önlem almadığımız için güneşten tenimiz yandıysa, yanığın derecesine göre en yakın sağlık kuruluşuna gitmek veya evde bulunan doğal ürünlerle tedavi yapmak durumundayız. İşte bu amaçla doğal ürünlerle güneş yanığını tedavi etme yollarından bahsetmek istiyorum.
Güneş yanığına iyi gelen doğal ürünler?
Güneş yanığı; güneşin kavurucu etkisi dolayısıyla tenimizin içindeki nemi kaybedip kavrulması sonrasında meydana gelir. Bu bakımdan aslında güneş yanığını tedavi edebilmenin temel yolu bol su içmek, cildimize kaybettiği suyu geri kazandırmaktır. Bu bağlamda güneşlenen ya da sıcak ortamlarda fazla kalmak durumunda olan kişilere de cildin nem dengesini koruyabilmeleri için çok su içmelerini öneriyorum. Bunun yanında cildimizde oluşan güneş yanıklarının doğal yollardan tedavisi için siyah çay, elma sirkesi, nergis çiçeği, zeytinyağı, lavanta yağı gibi ürünler kullanılabilmekte. Bu ürünler güneş yanığının ağrısını hafifletmekte ve etkilerini azaltmaktadır. Ancak altını çizmekte fayda var ki; burada güneş yanığının derecesi, boyutu çok önemli. Bu bağlamda ileri vakalarda bir sağlık kuruluşundan yardım almak en doğru uygulama olacaktır.
Güneş yanığı olduğunda neler yapılmalı?
- Öncelikle güneşten cildi yanan kişinin bu yanıklar tamamen geçinceye kadar korumasız güneşe çıkmaması ve dar, cilde yapışan kıyafetlerden kaçınması gerekiyor.
- Yanık olan bölgeye doktorun önermediği tıbbi ya da kozmetik bir krem sürülmemeli. Aksi halde belki ağrı geçecek, ancak ciltte yanık izleri kalacaktır.
- Güneşten yanan ten kaşınmamalı, ovuşturulmamalı, bu alanlara sert bir cisim değdirilmemelidir.
- Güneş yanığı sonrasında meydana gelen tomurcuklar, su topları kesinlikle patlatılmamalı. Aksi halde enfeksiyon gerçekleşebilir.
Güneş yanıklarını geçirmek için pratik çözümler
- Güneşten cildi yanan kişi bol su içmeli ve soğuk duş almalıdır. Özellikle de tedaviler sayesinde iyileşmeye başlayan yanık alanının kaşındığı süre içinde kesinlikle normalden çok daha fazla su içmekte fayda var. Bu şekilde cilt daha fazla nemlenecek ve kaşıntı azalacaktır.
- Yanık olan alanın kendinin daha kısa sürede yenileyebilmesi için blenderda ezilen ve suyu çıkarılan salatalıkların suyu yanık bölgesine sürülmelidir.
- Güneş yanıklarının üzerine su ile karıştırılarak inceltilmiş elma sirkesi bir pamukla sürülmelidir.
- Zeytinyağının besleyici ve onarıcı etkisini güneş yanıklarında da görmek mümkün. Bu sebeple yanıkların üzerine bir pamuk yardımıyla zeytinyağı sürülebilir.
- Lavanta çayı cildi beslediği, hücreleri yenilediği için güneş yanıklarında da hem ağrıyı azaltıcı hem de cildi nemlendirici özellik gösterir.
- Güneş yanıklarının ağrısını azaltmak için demlenmiş ve soğumuş çay poşetleri yanığın üzerinde bekletilebilir. Bu sayede kişi rahatlayacaktır.
- Ciltte oluşan yara ve yanıkların kolay iyileşmesi ve cildin yenilenmesi için nergis çiçeği çok etkilidir. Bu sebeple güneş yanıklarında da nergis çiçeği kullanmak hücrelerin daha hızlı yenilenmesini sağlayacaktır.
- Güneş yanığının tedavisinde yanığın hangi evrede olduğu önemli olduğundan eğer hafif bir kızarıklık şeklindeyse, bu alana soğuk suyla ıslatılmış bir havluyla kompres yapmak yeterli olacaktır.