21 Aralık – En Uzun Gecenin Sırrı

21 ARALIK – EKİNOKS:

Bugün 21 Aralık ve Kış Gündönümü! 21 Aralık tarihi, mitoloji ve sembolizm’de Ulu Ana Tanrıça, Gökyüzü(Cennet) Kraliçesi’nin Işığın Oğlu’nu doğurduğu gün olarak bilinir. Kış Gündönümü Oğlak’tadır. Güneş’in yükselişini ve büyüyen gücünü sembolize eden 21 Aralık, “Janua” Latince dilinde kapı kelimesinin karşılığıdır. Kapıların bekçisi ve zamanın efendisi, Janus da adını buradan almaktadır. Elinde iki anahtar taşıdığı mitolojide ifade edilen Janus, gündönümlerinde bu kapıları açar. Kış dönümünü altın anahtarla açarken, yaz kapısı gümüş anahtar ile açar.

21 ARALIK EKİNOKS ÖZELLİKLERİ

Kış gündönümü (veya gündönümü), yılın en kısa gündüzü ve en uzun gecesini işaret eden astronomik bir ifadedir. Kuzey yarımkürede bu Aralık gündönümü, Güney yarımkürede ise bu Haziran gündönümüdür.

Dünya’nın eksenel eğimi ve günlük dönmesinin jiroskopik etkileri, Dünya’nın dönme ekseni noktalarının (eksenel kesilme) çok yavaş yavaş değiştiği (yaklaşık 26.000 yılda tam bir daire oluşturan) iki zıt noktanın olduğu anlamına gelir. Dünya Güneş’teki yörüngesini izlerken, Güneş’ten uzakta yaşayan, kış mevsimini yaşayan polar yarımkürede, yarım yıl içinde Güneş’e bakacak ve yaz mevsimiyle karşılaşacaktır. Bunun nedeni, iki yarımkürenin Dünya ekseni boyunca zıt yönlerle karşı karşıya olması ve bir kutup yarı küresinin kış deneyimine girmesi, diğeri yaz mevsimine girecek olmasıdır.

Yüksek enlemlerde daha belirgin olan bir yarımkürenin kış gündönümü, güneşin gökyüzündeki günlük maksimum yüksekliğinin en düşük olduğu en kısa ve en uzun gecede oluşur. Kış gündönümü, yalnızca bir an sürer; bu nedenle, “kış akışı” veya “en kısa gün” gibi, oluştuğu gün için başka terimler kullanılır. Meteorolojide, Kuzey Yarıküredeki kış, Aralık ayından Şubat ayına kadar uzanır. Kış gündönümünün mevsimsel önemi, kademeli gecelerin uzatılmasının ve günlerin kısaltılmasının tersine dönmesidir. Bununla birlikte, en erken günbatımı ve en yeni güneş doğma tarihleri, kış gündönümünden farklıdır ve bunlar, Dünya’nın eliptik yörüngesinin neden olduğu güneş gündeki değişimi kaynaklı olarak enlem ile (ilk ve en son gündoğumu ve günbatımı) bağlıdır.

Olayın dünya çapında yorumlanması kültürler arasında farklılık göstermektedir, ancak birçoğu tatiller, festivaller, ritüeller veya o tarihlerdeki diğer kutlamaları içeren yeniden doğuşun farkına varmaktadır.

  • 21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelmektedir
  • Güneş ışınları Güney Yarımküre’ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre’ye en eğik açılarla düşmektedir.
  • Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsimi başlar.
  • Üzerinden Oğlak Dönencesi’nin geçtiği karaların iç bölümleri ise, Dünya’nın en sıcak yerleridir.
  • Güney Yarımküre’de en uzun gündüz yaşanırken, Kuzey Yarımküre’de ise en uzun gece yaşanır.
  • Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlamaktadır.
  • Güneş ışınlarının atmosferde aştığı yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi’dir.
  • Öğlen saat 12.00’de Oğlak Dönencesi’nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi meydana gelmemektedir.
  • Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir.
  • Kuzey Kutup Dairesi’nde sadece bu gün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi’nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır.
  • 21 Aralık’ta Türkiye’de en uzun gündüz Hatay’da yaşanır, en uzun gece ise Sinop’ta yaşanıyor.

21 Aralık için öneriler:

  • Eski zamanlardan beri, 21 Aralık zamanında 3 tane bırakmak istenilen korku, beyaz bir kağıda yazılmaktadır. Daha sonra bu korkularınızın yazılı olduğu beyaz kağıt, yakılmaktadır. Yakmak istemeyenler, beyaz kağıdı akan bir suya bırakabilir.
  • Farklı bir beyaz kağıda ise 3 tane olmasını istediğiniz dileğinizi yazın ve bir sene sonraki Aralık ayına kadar saklayın. Bir sene geçtikten sonra ise bu yazdığınız dilekleri çıkarıp okuyun. Gerçekleşenleri gördüğünüzde şaşırabilirsiniz!
  • 21 Aralık tarihinin gündüz ya da akşam fark etmeksizin kapınızda nar kırarsanız enerji, bolluk getireceğine inanılır.

Güney yarı küre ve Kuzey yarı kürede farklı tarihlerde kutlanan 8 pagan festivali vardır.

  • Yule ( kyk: 22 aralık – gyk: 21 haziran )
  • İmbolc ( kyk: 2 şubat – gyk: 1 ağustos )
  • Ostara ( kyk: 21 mart – gyk: 21 eylül )
  • Beltaine ( kyk: 1 mayıs – gyk: 31 ekim )
  • Midsummer ( kyk: 21 haziran – gyk: aralık 22 )
  • Lughnasadh ( kyk: ağustos 1 – gyk: 2 şubat )
  • Mabon ( kyk: 21 eylül – gyk: 21 mart )
  • Samhain ( kyk: 31 ekim – gyk: 1 mayıs )

Kış Gündömü Pagan Bayramı Yule bayramı

Kış Gündömü özellikle kuzey ülkelerinde pagan ve neo-pagan inançlarda Yule olarak ifade edilen bir bayram olarak kutlanarak karşılanır. Kış gündönümünde paganlar Yule’u buğday başakları, ateşler ve eğlenceler ile karşılar. Yule veya Yuletide (“Yule zamanı”) tarihsel Germen halklarının gözlemlediği, daha sonra Hıristiyanlaştırılmış reformasyona uğrayan ve şimdi daha iyi tanınan Christmast ile sonuçlanan bir festivaldir. Akademisyenler kutlamayı Vahşi Av’a, tanrı Odin’e ve putperest Anglo-Sakson Moğdînye’ye bağlamaktadır.

Bugün Yule, İngilizce konuşmada Noel ile eş anlamlı olarak daha az kullanılır. Bugün Yule aslında her ülkede yılbaşı gibi Modern Paganizm biçimlerinde kutlanmaktadır. Kış gündönümü birçok başka inançta da özel bir gün olarak kabul edilmektedir.

Diğer ritüellerden bazıları ise:

IMBOLC:

Imbolc, baharın başlangıcını işaretleyen Gaelic geleneksel bir festivaldir. Çoğunlukla, 1 Şubat’ta veya kış gündönümü ile bahar ekinoksu arasındaki zamanlarda kutlanır. Tarihsel olarak, İrlanda, İskoçya genelinde yaygın olarak kutlanmaktadır. Beltane, Lughnasadh ve Samhain ile birlikte dört Gaelic mevsimsel festivallerden biridir. Imbolc, gelecek yaz ayları için kurulan hayallerin ve umutların tohumlarının ekildiği bir festival, kutlamalıdır.

OSTARA:

Ostara, Germen ayı ile adını taşıyan bir tanrıçadır. Bazı dillerde Paskalya bayramının adaşıdır. İlkbahar ekinoksu (21 mart) için kutlanan bir bayramdır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.