Menstrüal Döngünüz Sağlığınız Hakkında Ne Söyler?

Menstrüal döngünüzün bedeninizin içinde neler döndüğü hakkında en büyük ve en net haberci olduğunu biliyor muydunuz? Evet, doğadan gelen bu aylık çağrı çok şey anlatır aslında! Fakat onun söylediklerine incelikle kulak vermeniz gerekir. Genellikle dikkatimiz periyodun normal ve sağlıklı olmasından ötesine geçmez.

Ayurveda tıp sistemine göre ayda bir görülen sağlıklı bir reglin özellikleri şu şekildedir: Açık kırmızı renktedir ve pıhtı içermez ya da çok katı değildir. Ağrısızdır, şişkinlik ya da kabarıklık hissi vermez. Duygularınızda çalkantılara neden olmaz. Kanamanız bu özelliklerin dışında kalıyorsa bedeninizde dengesizlikler olduğunu işaret ediyor demektir.

Bu dengesizlikler genel olarak 3 ana kategoriye ayrılır. Menstrüal döngünüzü dikkatlice gözlemleyin ve hangi kategoriye ait olduğunuzu bulun. Sağlığınıza rehber olması için birazdan vereceğim her kategoriye ait bilgileri birer fırsata dönüştürün. Takip eden aylarda rahatlamış ve farklı hissedeceksiniz.

A. Ağrılı ve Şişkin Kanama

Araştırmalara göre kadınların %50, %90 gibi değişen oranlarda çoğu kanama dönemlerinde ağrı hissederler. (Ve ne yazık ki çoğu da bunu normal olarak görür!). Bir de üzerine gaz hissettiğiniz bir güne denk gelmişse tüm gününüz tedirgin geçebilir. Ağrınız varsa kanamanız daha koyu renkte ve pıhtılı olabilir. Kanama süresince daha endişeli ve tedirgin hissedebilirsiniz. Ayrıca kabızlık da olasıdır.

Kanama süresince rahim ağrısı çekmenizin sebebi yoğun rahim büzülmesidir. Ağrının asıl nedeni dokunun yeterince kan akışı alamamasıdır. Ayurveda’ya göre bu büzülme “soğuk nitelikli” dir. (Ayurveda sisteminde buna “vata” denir.) Yukarıdaki tüm semptomlar diğer vata nitelikleriyle ilişkilendirilebilir; “kuru” “parlak” “gezgin” nitelikler. Eğer kanamanızda bu nitelikleri görüyorsanız büyük olasılıkla bedeninizin diğer kısımlarını da rahatsız ediyordur.

Bunun dışında deride kuruluk, uyku problemleri, siyatik, bel ağrısı ya da eklem ağrıları da yaşıyor olabilirsiniz. O halde sizi eski sağlığınıza geri kavuşturalım!

Yukarıdaki semptomları kendinizde görüyorsanız şu önerilerime kulak verin:

  1. Hidrasyonunuzu ve sağlıklı yağ asidi (Omega -3s) tüketiminizi artırın. (Zencefil çayı deneyin.)
  2. Bol miktarda; kök besini ve uyarıcı baharat içeren; sıcak ve pişmiş gıdalar yiyin. (Örneğin; tarçın, zencefil ve karanfil)
  3. Yaşam ritminizi biraz yavaşlatın ve uykunuza biraz daha önem verin. (Bu da akşam 10: 00 gibi ya da öncesinde yatağa girmek anlamına geliyor. En az 7-8 saat mutlaka uyuyun.)
  4. Hafif egzersizlerle vücudunuza biraz ısı verin ve akışını hızlandırın. (Yoga harika fikir!) Alt karın bölgeniz için hint yağı kullanmanızı tavsiye ederim. Kalça açıcı yoga hareketleri de iyi gelecektir.

B. Huysuzluk ve Kızgınlık Veren Kanama

Göğüslerinizde ağrı hissettiğiniz ya da fena halde sivilcelendiğiniz bir kanama dönemi geçirdiniz mi hiç? Huysuz, hüsrana uğramış hissedip çabuk öfkelendiğiniz? Bu kategorinin diğer belirtileri de mide bulantısı ve idrarda gevşeklik.

Bu belirtileri yaşıyorsanız Ayurveda’nın “sıcak” ve “keskin” niteliklerine teşekkür edebilirsiniz demektir! (Ayurveda’da bu nitelikler “pitta” olarak isimlendirilir.) Vücudunuzda bu niteliklerin başka yansımaları da olacaktır. Örneğin; reflü ya da ekşime, migren, saç dökülmesi, stres, deride değişkenlikler… gibi. Duygusal olarak da aşırı rekabetçi ya da mükemmeliyetçi hissedebilirsiniz.

Sisteminizi biraz serinletmek ve “pitta” yı biraz sakinleştirmek için şu önerilerimi uygulayın:

  1. Salatalık içeren günlük serin içecekler tüketin. (Salatalık suyu veya onu içeren bir milkshake de olabilir). Özellikle sıcak mevsime giriş zamanlarında bu öneri daha da önemli.
  2. Rahat bir pozda oturun, dilinizi yuvarlayarak çalıştırın. ( Başka bir alternatif hareket de dişlerinizi kenetleyip yüzünüzü gerdirerek sırıtmak). Ara ara içinize soğuk hava çekin. Bunları her gün 5 dakika uygulayın.
  3. Meditasyon yapın. Zihninizi sakinleştirin. Aklınızda uçuşan her şeyi kontrol etmekten bir süreliğine vazgeçin. Bırakın stres uçup gitsin. (Başka bir deyişle, içinize biraz inanç işleyin.)
  4. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun!

C. Kabarık ve Ağır Kanama

Ağır, yavaş ve sert nitelikler içeren bu kategorinin (Ayurveda’da “kapha” olarak bilinir) diğer belirtileri şu şekilde: Halsizlik ve şişkinlik, mukus yapı, akışkanlıkta ağırlık. Zihinsel taraftaysa depresyona ve besin seçiminde duygusal karar vermeye neden olabilir.

Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız, metabolizmanızda yavaşlama olabilir. Kilo vermenin zorlaşması, aynı yaşam stilini sürdürüyor olmanıza rağmen kilo almanız, sinüs tıkanıklığı, alerjiler, oburluk hissi, zihinsel alanda ilişkilerinizde bozukluk diğer olası belirtiler arasındadır. Bu noktada sindirim sisteminizi güçlendirmek ve metabolizmanızı hızlandırmak hem menstrüal döngünüzü hem de genel sağlığınızı iyileştirecektir!

O halde “kapha” nitelikleriyle başa çıkmak için aşağıdaki önerilerimi deneyin:

  1. Daha fazla sebze ve meyve içeren bir diyet uygulayın. Daha az yağ içeren yiyecekler tercih edin ve şekeri azaltın.
  2. Güneş battıktan sonra başka bir öğün yemeyin. Bunu alışkanlık haline getirin.
  3. Yemeğin hem öncesinde hem de sonrasında bir parça rendelenmiş zencefil tüketin. Sindirim sisteminizi harekete geçirmek için zencefil çayı iyi gelecektir. Mutlaka deneyin!
  4. Egzersiz yapın. Böylece hareketliliğinizi uyandırarak, kanınıza ve lenfinize ısı katmış olacaksınız. (Kanama süreci hariç!).

Dikkatinizi yoğunlaştırdıkça, bu menstrüel ince niteliklerin daha fazla farkında olacaksınız. Geçmiş aylarda nasıl hissettiğinizle karşılaştırdığınızda farkındalığınız artacaktır. (Örneğin fazla tatlı ve süt ürünü tükettiyseniz daha çok mukus yapı hissedeceksiniz, ya da eğer fazla seyahat etmişseniz daha çok ağrı hissedebilir, daha kısa bir periyod geçirebilirsiniz.)

Sağlıkla kalmanız dileklerimle,

AYŞE TOLGA

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.