Kış Aylarından Hastalanmadan Nasıl Çıkabiliriz?

İyi Yaşamdan Merhabalar

Sonbaharın en büyük özelliği hiç kuşkusuz ki kendine özgü hastalıkları da beraberinde getirmesi. Soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi bir çok hastalığın görülme sıklığı bu aylarda artıyor. Dolayısıyla vücudu hastalıklardan korumakla görevli bağışıklık sisteminin aylarca sürecek savaşı da yazın bitmesiyle başlıyor. Havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte bağışıklık sisteminizi de güçlendirmeniz büyük önem taşıyor.Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu da yeterli ve dengeli beslenmekten geçiyor. Karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve yağdan oluşan besin gruplarını günlük ihtiyacınız kadar dengeli almak enfeksiyonlardan korunmak için büyük önem taşıyor. Peki kışın ne tür besinleri, ne miktarda tüketmeniz gerekiyor, hangi besinleri sık tüketmek bağışıklık sistemini artırıyor?

Bugün sizlere kış aylarını rahat atlatmanız için bazı beslenme önerileri vereceğim. Sonbahar aylarında genelde sıkça karşılaşılan bir durum olan yorgunluğun nedeni insan metabolizmasında gerçekleşen bazı değişikliklerden kaynaklanabilir. Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artar. Bu yük havada bulunan pozitif ve negatif yüklü iyonlar aracılığıyla taşınır ve mevsim değişikliklerinde taşınma sırasında bir takım değişiklikler ortaya çıkabilir. Bu durumda beraberinde ruhsal sıkıntılarla birlikte yorgunluğa neden olabilir. Bahar yorgunluğundan korunmak için hayat tarzınıza ufak değişiklikler getirebilirsiniz. Örneğin, Akşam yatmadan önce ve sabah kalkınca odanızı mutlaka havalandırın. Oksijen sizi daha enerjik kılabilir. Akşamları yatmadan önce sizi rahatlatacak bir kitap okuyabilirsiniz. Düzenli uyku saatleri belirlemeli ve bu saatlere göre sadık kalmalısınız. Yeterli uyku gün boyunca enerjik kalmanıza yardım edecektir. Günde 7- 8 saat uyumaya çalışmalısınız. Haftada en az 3 gün yapacağınız tempolu yürüyüşler ve aktif yaşam tarzını benimsemekte yine yorgunluğa karşı sizi koruyacaktır. Bu yürüyüşleri açık havada yapmanızı tavsiye edebiliriz. Bazı gevşeme egzersizlerini öğrenmekte yine rahatlatıcı etki gösterecektir. Sabahları ılık bir duş almak sizi dinçleştirebilir.




Mevsim Yorgunluğuna Karşı Bir Kaç İpucu

Sebze ve meyve tüketiminizi artırın. Sebze ve meyveler C vitamini açısından zengin besinlerdir. Mandalina, kivi, kuşburnu, karpuz, ve portakal gibi meyvelerle, ıspanak, pazı, sivribiber, brokoli, Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketimini artırın. Geceleri yağlı ve çok miktarda yemek yememeye özen gösterin. Kafeinli içecekleri azaltın. Kahve, çay, soğuk içecekler, kakao ve benzerleri gibi kafeinli içecekler yerine bitkisel çayları rahatlatıcı etkilerinden de yararlanmak için tercih edebilirsiniz. Sigara tüketiyorsanız C vitamini alımınızı içmeyen birine göre 2 kat daha fazla olacak şekilde ayarlamalısınız. Alkol rahatlatır düşüncesiyle alkol tüketmeyin. Alkol tüketiminizi mümkün olduğunca sınırlandırın. Beyin performansı için en önemli öğün olan kahvaltıyı kesinlikle atlamayın. Az az, sık sık yemek yemeği tercih etmeliyiz. Beyaz rafine edilmiş besinler yerine tam buğday, çavdar, kepek gibi rafine edilmemiş tahılları tercih edebilirsiniz. Antioksidan vitamin ve mineraller, vücuttan metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Antioksidan vitaminler A, C, E vitaminleri, antioksidan mineraller ise selenyum ve çinkodur. Ilık su ile alacağınız banyolar faydalıdır. Bunun dışında menümüzde yer alan enerji verici masajlarımızdan akupresür, core integration, refleksoloji ve aromaterapi masajları da bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecek, vücut direncinizi arttıracaktır.

Bahar yorgunluğundan korunmak için beslenmenize de dikkat etmelisiniz. Günde 2,5- 3 litre su tüketmelisiniz. Bahar yorgunluğundan korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinlere beslenmenizde özellikle yer vermelisiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirebilecek besinlerin başında probiyotik yoğurtları sayabiliriz.



Probiyotikler: 


Son günlerde aşırı ticari bir isme dönüşsede Probiotikler bağırsaklarda yer alan acidophilus adlı yararlı bakterileri içerir. Doğduğumuz andan itibaren probiotikler bağışıklık isistemimizi ayakta tutarlar. Bağışıklık sisteminin uyarılması, barsakların enfeksiyonlara karşı korunması, immünoglobilinlerin (savunma sisteminde görevli) yapımının artırılmasına, bağışıklık sistemini yıkıcı hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Kış aylarında virüslerle savaşmak için probiyotik içeren besinlerin (yoğurt v.b.) düzenli tüketilmesi vücut açısından yararlıdır. Ülkemizdeki en iyi probiyotik markası Doğal içerikleri ve suda çözünebilmesi sebebiyle bence Sandoz’dan Bakso. Prebiyotik ve probiyotik içeren bu harika ürünü sabahları bir saşe kızımla kullanıyorum Bağışıklık sisteminizi dengelemeniz için birebir.

 

Doğal C Vitamini Depoları:


Önemli antioksidanlardan bir diğeri de C vitaminidir. C vitamini virüs engelleyicidir, vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, vücudu bakteri toksinlerinden korur, savunma sistemini güçlendirir. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kiwi, yaban mersini, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. Yaban mersinini aisha’da ve güvendiğiniz aktarlardan alabilirsiniz. Son yıllarda doğal bitkiler dükkanlarında sık sık görülen bir meyve var. Goji Berry deniyor. Çin’de yetişen kuşburnu ya da yaban mersinine benzeyen bu yemiş dünyadaki en yüksek C vitamini içeren meyve ünvanını elinde koruyor. Gojiberries’i Malatya Pazarından satın alabilirsiniz.Kiwi, Kuşburnu C vitamini depoları. Bol bol tüketiniz.

E Vitamininin Önemi


Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kurubaklagiller, tahin gibi besinlerde bulunan diğer bir antioksidan da E Vitaminidir. E vitamini deYaşlanma etkilerini geciktiren güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminde görevlidir. Cildin elastikiyetini arttırır. Yemeklere sıvı yağ koymak, haftada 2 kez kuru baklagil tüketmek, haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketimi ile E vitamininin yeteri kadar tüketimi sağlanabilir.

Her yeni günden zevk almanız dileğiyle…

AYŞE TOLGA

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.