Sağlığınızla İlgili Umduğunuz Sonuçları Alamamanızın 5 Nedeni

 

Yeni yıla girerken, birçoğumuz bu seneyi sağlık açısından daha bilinçli ve fit olarak geçireceğimize dair kararlar aldık. Bu kararın üzerinden neredeyse üç ay geçmesine ve her şeyi doğru yaptığınızı düşünmenize rağmen, beklediğiniz sonuçları alamadınız mı? Neleri yanlış yapıyor olabileceğinize bir bakalım:

 

  1. “Sağlıklı” gıdaları çok fazla yemek

 

Bir gıdanın sağlıklı olması, bütün paketi yemenizin sorun yaratmayacağı anlamına gelmiyor. Sağlıklı gıdalar da pekala kalorili olabilir; sadece bazen bir paket bisküvi kadar görünür değildirler.

 

Sabahları içtiğiniz protein içeceğinizin çok sağlıklı olduğunu mu düşünüyorsunuz? İçine koyduğunuz vanilyalı badem sütü, yoğurt ve bir kaşık dolusu badem ezmesi yüzünden, sağlıklı kalorileriniz bir milkshake ile aynı hale geliyor. Protein içeceklerinizin içine koyduğunuz malzemeleri bir tabağa dizdiğinizi ve hepsini kahvaltıda yediğinizi düşünün. Eğer hepsini bir kerede yemek gözünüze fazla görünüyorsa, belki karıştırıp içmek de o kadar fazladır.

 

  1. Çok fazla gizli şeker almak

 

Bu aralar şeker kullanmamak oldukça popüler ve iyi bir amaca da hizmet ediyor. Standart bir beslenme düzeninde alınan aşırı miktarlarda şeker kilo almaya neden olur; bizi şişmanlatan yağ değil şekerdir. Aldığınız şeker miktarının ne kadar olduğuna dikkat etmeniz gerekir; pekmez, bal, hindistan cevizi şekeri, meyvelerde ve meyve sularında olan şeker gibi.

 

Size tavsiyemiz, alışveriş yaparken paketlerin üzerindeki içindekiler kısmını okumanız. Şekerin nelerin içinde yer aldığını görünce şaşıracaksınız. Humus, domates sosu, çorba, ekmek, kraker, çeşitli soslar, kahvaltılık gevrekler ve granola bunlardan sadece birkaçı. Beslenme konusunda bütün doğru seçimleri yaptığınıza emin olduğunuz halde iyi sonuçlar alamıyorsanız, yolunuzu tıkayan şey belki de şekerdir. Eğer her öğünde bu gizli şekerlerden tüketiyorsanız, amacınıza ulaşmanız zor. İçindekiler kısmını okuyup, şekerli gıdaları şekersizlerle değiştirmek fark yaratacaktır.

 

İpucu: Paketlerin üzerindeki “şekersiz” uyarısına dikkat edin. Bazen doğal şeker yerine yapay tatlandırıcılar koyuyorlar. Bu da sağlığa çok daha fazla zarar veriyor.

 

  1. “Yağsız” yemek

 

Sahip olduğu kötü şöhret yüzünden, çoğumuz yağ yememeye çalışıyoruz. Fakat bizi şişmanlatan asıl unsur yağ değildir. Sağlıklı saçlar, cilt, tırnaklar ve en önemlisi sağlıklı beyin fonksiyonları için, beslenme düzenimizde sağlıklı yağların olması gerekir. Ayrıca yağ, yediklerimize lezzet katıp bizi tok tutar.

 

Yemek endüstrisi çoğu zaman gıdalardaki yağı alıp, kaybettiği tadı geri vermek için de yerine şeker koyar. Hatta daha da kötüsü doğal şeker yerine, bir sürü zararlı yan etkisi olan tatlandırıcıları tercih ederler. Az yağlı ya da yağsız gıdalar tüketerek belki daha az yağ alıyorsunuzdur ama bununla birlikte şeker tükettiğinizin de farkında olmalısınız.

 

Bunun için en iyi örnek yoğurttur. Şeker ve yapay tatlandırıcılarla dolu az yağlı/yağsız yoğurt yemek yerine, tam yağlı yoğurt ve taze meyveler tüketmek çok daha sağlıklıdır. Beslenme düzeninizde olması gereken sağlıklı yağlardan bazıları avokado, kabuklu yemişler, tohumlar, somon, orkinos, sardalya ve hindistan cevizi yağı ya da zeytin yağıdır.

 

  1. Sağlıklı olduğunu düşündüğünüz (ama aslında olmayan) yiyecekler

 

Sırf organik gıdalar satan marketten aldınız diye, o ürün sağlıklı olmaz. Aynı şey glütensiz ürünler için de geçerli. Yine içindekiler kısmını okumanız önemli, çünkü bazen glütensiz ürünlere de fazladan şeker ekleyebiliyorlar.

 

İpucu: Eğer bir içindekiler listesinde 8 taneden fazla malzeme varsa, o ürünü rafa geri koyun. Eğer şeker farklı isimlerde bir kereden fazla geçiyorsa, aynı şekilde, aldığınız yere bırakın. Genelde en iyisi o ürünün sağlıklı bir versiyonunu evde yapmaktır. Kolay hazırlanan sağlıklı atıştırmalıklar için aşağıdaki gıdaları deneyebilirsiniz:

 

Canınız tatlı çektiğinde:

Badem ezmesiyle doldurulmuş 1 adet hurma

Muz

Taze sıkılmış meyve suyu: kırmızı pancar, havuç, elma, zencefil ve limon

Fırında tatlı patates

Chia pudingi

Üzerine tahin ya da badem ezmesi konmuş elma dilimleri

 

Canınız tuzlu çektiğinde:

Ev yapımı patlamış mısır

Taze kesilmiş sebzeler ve dip sos olarak guacamole (domates, soğan ve avokadolu Meksika mezesi)

Deniz tuzuyla tatlandırılan edamame fasulyesi

Üzerine limon suyu, deniz tuzu ve kenevir tohumu serpiştirilmiş avokado

Humus

 

  1. Yeterince uyumamak

 

Uykusuzluk ve yorgunluk doğru kararlar vermenize engel olur. Canınız kafein ister, kafein etkisini yitirince bu sefer şeker ve daha çok kafein istersiniz. Önünüze ilk gelen atıştırmalığa uzanırsınız, ki bu da genelde en sağlıksızlarıdır. Tek ihtiyacınız iyi bir uykuyken sağlıklı kalmak biraz zordur.

 

Fakat yeterli bir uykuyla, daha sağlıklı bir hayat sürecek enerjiyi bulabilirsiniz. Bütün elektronik cihazlarınızı saat 22.30’da, ışıkları da 23.00’de kapatmayı deneyin. En kaliteli uykuyu gece 22.00 ve 02.00 arasında alırsınız. O yüzden bu saatler arasındaki uyuma süresini artırmak en iyisidir. Hem kendinizi daha iyi hissedersiniz hem de iyi bir gece uykusundan sonra sağlıklı kararlar almak daha da kolaylaşır.

Unutmayın, bütün bu değişiklikleri bir günde yapmak zorunda değilsiniz. Küçük ve yapılabilir değişimler, eninde sonunda uzun süren rutinlere dönüşecektir. Eğer her hafta bu yukarıda bahsettiğimiz 5 durumdan birini hayatınızdan çıkarabilirseniz, 1 ay içinde istediğiniz sonuçlara yaklaşırsınız. Nihayetinde de daha sağlıklı bir yaşam sizi bekler.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.