Bebeğinizle Yapabileceğiniz Aktiviteler: 13-16.ay
13. ay: Rengarenk hediye paketleri yapın.
Artık bebeğiniz, sizinle beraber el işleri yapabilecek yaşa geldi. Tek ihtiyacınız sulu boya, streç film ve beyaz kağıt. Çalışacağınız alanın üzerine bir şeyler serin ve beyaz kağıdı buraya bantlayın. Çocuğunuzun, kağıda boya damlatmasına yardımcı olun. Farklı renkler kullanın ve renklerin birbirine karışmasına izin verin. Daha sonra, streç filmi bütün kağıdı kaplayacak şekilde üzerine serin. Çocuğunuza, desen oluşturabilmesi için parmaklarını kağıt üzerinde nasıl hareket ettirmesi gerektiğini gösterin. Muhtemelen hemen işi kapacaktır.
Bebeğiniz desen yapmayı bitirdiğinde, streç filmi dikkatlice kaldırıp atın. Kağıdın ve boyanın kuruması için bekleyin. Hediye paketi yapmak için rengarenk, harika bir kağıdınız olacak. Ya da bebeğinizin yarattığı bu sanat eserini çerçeveleyip duvara asabilirsiniz.
Çocuklar dokunarak yapılan aktiviteleri çok severler ve çeşitli renklerle çalışmak, hatta renkleri karıştırmak, onları öğrenmelerine ve tanımalarına yardımcı olur.
14. ay: Yürüyüşe çıkın
Muhtemelen çocuğunuzla yüzlerce kere yürüyüşe çıkmışsınızdır. Ama kaç kere onun adımlarına uygun yürüdünüz? Ona zaman ve alan verdiğinizde neyi keşfetmek istediğini ve nelerden hoşlandığını öğrenin (elbette mantık dahilinde olanlardan bahsediyoruz, yoksa yollar hala yasak bölge sayılıyor).
Pek çok çocuk, uyanık oldukları zamanın büyük bir bölümünü içeride geçiriyor. Dışarı çıkmak, çocuğunuzun doğayla temas etmesini sağlar ve ona, doğal dünyayı keşfetmek için duyularını kullanma şansı verir. “Çimenlere, ağaçlara ve çiçeklere dokunup onları tanıyın. Böcekleri izleyin. Gördüklerinizden, duyduklarınızdan, kokladıklarınızdan ve hissettiklerinizden bahsedin.” diyor Mc Maken ve ekliyor, “Bu aktivite dil gelişimini, dikkat ve gözlem becerilerini tetikler. Aynı zamanda, siz dış dünyanın heyecanını onunla paylaşırken, çocuğunuzla aranızdaki duygusal bağı da güçlendirir.”
15. ay: Kitaplara bakın
Bebeğinize zaten kitap okuyorsunuz. Ancak bu yaşa geldiklerinde, kitapları kelime kelime okumak yerine onlara beraberce “bakmak” için zaman ayırırsanız, daha fazla keyif alabilirsiniz. Çocuğunuza kitapları tutması ve kullanması için bir fırsat verin. Bu yaştaki çocuklar, hala temel kavramları öğreniyor olurlar. Bu yüzden en basit haliyle bir kitabı tutmak, doğru tarafı yukarı getirebilmeyi ve sayfaları önden arkaya doğru çevirmeyi öğrenmek, çocukların gelecekteki okul yaşantısında başarılı olabilmeleri için, çok büyük bir ön-okur yazarlık becerisi sağlar.
Bebeğinizi takip edin. Eğer resimlere bakmaktan hoşlanıyorsa, siz de resimlere bakıp onların ne olduğunu söyleyin: “kedi”, “inek”, “araba”. Sizin yardımlarınız sayesinde kelime hazneleri genişler ve kitapların gerçek hayattaki şeyleri temsil ettiğini anlamaya başlarlar.
-
ay: Bloklarla oynayın
Bebeğiniz, blokları eline alıp onlarla oynayabilecek el becerilerine sahip olduğu bir yaşta. Hatta onları üst üste koyup yıkmaktan da hoşlanıyor olabilir. (Bu yaştaki birçok çocuk dağınıklık yaratmaya bayılır.) Bazı çocuklar, arabaları ve diğer oyuncakları için bloklarla yollar ve çeşitli yapılar yapmayı sever. Bloklarla birlikte çocuğunuza küçük oyuncaklar da verin ve neler yaptığına bakın.
New York’taki Aile-Çocuk Programı’nın eğitim ve program destek direktörü Michele Morrison, “Bloklar, ince motor becerilerini keskinleştirmede kullanılabilir.” diyor ve ekliyor, “Benzerlikleri ve farklılıkları görmede de çok iyidirler; onları boylarına, şekillerine ve renklerine göre gruplandırmayı deneyin. Aynı zamanda sayı sayma aktiviteleri ile temel yön kavramları ve renklerin öğretilmesinde de kullanılabilirler.”