Sigarayı Şu Anda Bırakırsanız Vücudunuz Bundan Nasıl Etkilenir?

Sigarayı bırakmanın zor olmasının en büyük nedenlerinden biri, hem içmenin verdiği zararların hem de bırakmanın sağladığı faydaların, çok uzak bir gelecekte etkisini gösterdiği yanılgısıdır. Bu yüzden, sigarayı tam şu anda bırakırsanız vücudunuzda neler olup biteceği ile ilgili küçük bir zaman çizelgesi işinize yarayabilir.

20 dakika içinde, kan basıncınız normale döner.

8 saat içinde, kan dolaşımınızdaki karbonmonoksit miktarı yarıya düşer ve oksijen seviyesi normale döner.

48 saat içinde, kalp krizi riskiniz azalır. Vücudunuz bütün nikotini atar.Tat ve koku alma duyularınız normale döner.

72 saat içinde, bronşlarınız rahatlar ve enerji seviyeniz yükselir.

2 hafta içerisinde, kan dolaşımınız artar ve takip eden 10 hafta boyunca da düzelmeye devam eder.

3 ila 9 ay içerisinde, ciğerlerinizin kapasitesi %10 arttığı için öksürük, hırıltılı nefes alma ve solunum problemleriniz yok olur.

1 yıl içerisinde, kalp krizi riskiniz yarıya düşer.

5 yıl içerisinde, felç geçirme riskiniz, sigara içmeyen bir insanınkiyle aynı olur.

10 yıl içerisinde, akciğer kanserine yakalanma riskiniz sigara içmeyen bir insanınkiyle aynı seviyede olur.

15 yıl içerisinde, kalp krizi riskiniz, sigara içmeyen birininkiyle aynı seviyeye gelir.

Sigarayı bıraktığınız anda yaşayacağınız ilk şeyin, sadece sigara içememenin verdiği gerginlik olmayacağını biliyorsunuz artık. Kısa bir zaman dilimi içinde kazanacağınız çok şey var.

sigaraya-hayir

Sigaranın yerini sporla doldurun!

Güçlü bir egzersizden sonra ciğerleriniz ve akciğerleriniz kapasitesini arttırır. Nefes nefese kaldığınız ve iyice terlediğiniz egzersizlerden sonra toksinler vücudunuzdan atılır ve tam o anda aklınıza gelecek son şey sigaradır. Bilimsel olarak, spor yaptıktan sonra vücudunuzun sigara istemesi mümkün değildir. Bu durum yalnızca psikolojiktir. Bu sebeple de gerginliği azaltmak adına mutlaka sigaranın yerine egzersiz ve sporla doldurmalısınız.

Sigarayı bırakmada yeni tedavi yolları

Sigarayı bırakmak herkes için kolay olmayabilir. Öncelikli olarak hayatınızı değiştirmek istediğinizi bilmelisiniz. Sigarayı bırakıp, yeni kararlar vermek yeni hedefler almak, taze bir başlangıç… Bunun için almanız gereken tüm yardımı almalısınız elbette ancak bilmeniz gereken, sigarayı bırakmayı gerçekten istemeniz gerektiği. Öncelikli olarak iradenizi korumalısınız. İradeyi korumanız için ise gene spor yapmak gerekmektedir. Düzenli olarak spor yapmak, iradenizi sağlamlaştırmak için oldukça önemli.

İlaç tedavisi

Psikolojik bağımlılığın yanı sıra, genetik olarak sigaraya yatkın olan kişilerin, sigarayı bırakması daha zor olabilmektedir. Kullanılan ilaçlar, nikotine olan ihtiyacı azaltmaktadır.

Replasman tedavileri:

Nikotin ihtiyacı, kişinin sigarayı bırakırken zorluk yaşamasına yol açabilir. Bu tedavide ise kişiye ihtiyacı olan nikotin dışarıdan verilmektedir. Nikotin sakızları ve nikotin bantları kullanılmaktadır. Ancak bu nikotin bantlarının her gün değiştirilmesi ve geceleri çıkarılması gerekir. Bu bantların da dozları bulunur. Bağımlılık düzeyi çok yüksekse, en yüksek dozdan başlanır. Bu yöntem, ilaca ek olarak da uygulanabilir. Etkinlik sağlanması için kombine tedaviler uygulanması gerekmektedir.

Sigarayı bırakmak için gerekli durumlarda bu yöntemlerden faydalanmak elbette ki yararlıdır. Ancak kişi, sigarayı herhangi bir tedavi almadan da bırakabileceğini bilmelidir. Bunun için ise kesin olarak sigaradan kurtulmak istemesi gerekmektedir.

 

 

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.