Hamile kalmak isteyen anne adayları, genellikle hamile oldukları şüphesini adetlerinin gecikmesi ile birlikte kazanırlar ve bundan sonra yapılan kan testleri ile gebelik onaylanır. Dolayısıyla 4. hafta civarında artık adet geciktiği için hamile olduğunuzun farkına varmış olacaksınızdır. Zaten pek çok anne adayı da gebe olduğunu öğrendiğinde bebek çoktan 4. haftasını tamamlamış olur ama bu aşamada henüz tam anlamıyla bir bebek olmadığını da es geçmemek gerek. Zira 4. haftada bebeğiniz henüz bir hücre yığını halinde ve gelişim süreci devam ediyor.
4. Hafta Gebelik
4. hafta gebelik aşamasında bebek henüz bir bebek formunda değil, embriyo adı verilen bir hücre topağı formundadır ve bu topak anne rahmine bağlanmış bir şekilde gelişimini sürdürmektedir. Rahme yerleştikten sonra iki parçaya ayrılan bu embriyonun bir kısmı gelecekte beslenmeyi sağlayacak olan plasentaya dönüşmektedir ve diğer bölümü ise bebeğin kendisi olmaktadır. Dolayısıyla plasentanın tam anlamıyla oluşumuna kadar küçük hücre topağı rahim duvarından beslenebileceği ilkel bir sistem ile kendini besleyecektir.
Bebeğin bu dönemde bir milimetreden daha ufak olması nedeniyle ultrasonda tespiti muhtemelen imkansız olacaktır ve bu süreçte amniyotik kese ve besin kesesi oluşumu başlayacaktır.
4. Hafta Gebelikte Bebek Gelişimi
Bebek anne karnındayken ilk başta embriyo halindedir ve bu embriyo 3 farklı katmandan oluşmaktadır. 3 katmanın her birinin kendi görevi vardır ve bu katmanlar ilerleyen haftalarda farklı organları oluşturmaya başlarlar.
Endoderm adlı katman bebeğin ciğerlerini, karaciğerini ve sindirim sistemini oluştururken, mezoderm katmanı kalp, böbrek, kaslar, kemikler ve cinsel organdan sorumludur ve ektoderm katmanı ise bebeğin gözleri, derisi, saçları ve sinir sistemine dönüşmektedir. Yani embriyonun sahip olduğu bu üç temel katman, ilerleyen dönemlerde farklı bölgelerin gelişiminden sorumlu olacaklardır.
Ancak şimdilik bu derecede bir gelişimi gözlemlemek mümkün olmasa da bir kaç hafta içerisinde embriyo ciddi bir gelişim süreci içerisine girecektir.
4. Hafta Gebelikte Anne Adayındaki Değişimler
Anne adayları henüz 4. haftada ciddi bir fiziksel değişim içerisinde olmazlar ancak bazı annelerde ufak tefek belirtiler ile hamileliğin sinyalleri gelmeye başlar. Bu belirtiler arasında karın ve kasık ağrıları, ufak kanamalar, daha fazla idrara çıkma, ağız tadının değişmesi, mide bulantıları, salya artışı, yorgunluk, halsizlik ve uykusuzluk gibi diğer hastalıklar ile kolayca karıştırılabilecek belirtiler bulunmaktadırlar.
Dolayısıyla hamilelik konusunda eğer adet zamanı da henüz gelmediyse bir şüphe yaşamak oldukça zordur ve anne adayları ilerleyen haftalarda gebe olduklarını anlama imkanı bulurlar.
Ayrıca bu belirtiler her anne adayında aynı şekilde ortaya çıkmazlar ve pek çoğunda daha hafif, belli belirsiz belirtiler kendisini gösterir. Bir veya iki tanesini yaşayabilen anneler mevcutken hepsini birden yaşayan anneler de mevcut olmaktadırlar. Yani gebeliğe dair net bir işaret almak 4. haftada genellikle imkansız olmaktadır.
4. haftada annenin kalp ve dolaşım sistemi, bebeği desteklemek için daha fazla kan üretecektir ve bunun yanında nabız da dolaşım sistemini desteklemek üzere artacaktır. Ayrıca göğüslerde bir çekilme hissiyatı meydana gelmektedir ve bunun sorumlusu da hızlıca artan hormon düzeyleridir. Bazı anne adaylarında rahmin geçirdiği değişimden dolayı ufak kanamalar ve sızlamalar da meydana gelebilmektedir.
En büyük değişim ise duygu durum değişimleri olmaktadır çünkü annenin maruz kaldığı büyük fiziksel değişimler, maalesef kendilerini ruhsal değişimler olarak göstermektedirler ve bilhassa hormonlardaki yükselişler anne adayının davranışlarını ciddi anlamda etkileyebilmektedirler. Bu dönemde annenin mutlu ve dertsiz olması bebeğin gelişiminin desteklenmesi açısından önemlidir.