4 Boyutlu Ultrason ve Avantajları

Hamilelik onaylandıktan sonra, çeşitli testlere ve taramalara yönlendirileceksiniz. Bu testlerin bazıları zorunlu olmakla birlikte, birkaç test isteğe bağlıdır. Hamilelik sırasında böyle bir opsiyonel tarama 4D tarama testidir. 4D ultrasonu almayı planlamadan önce, tüm tıbbi tesislerin bu seçeneği seçmediğini anlamak önemlidir. Ayrıca, bu ultrason şekli dünyanın bazı yerlerinde yasal değildir.

Her tür ultrason, tarama olarak bilinen tıbbi bir prosedürdür. Bu, vücuttan geçen yüksek frekanslı ses dalgalarını içerir ve daha sonra bir ekran üzerinde toplanır. Hamilelik sırasında, transdüser olarak bilinen bir cihaz, annenin karnını taşımak için kullanılır ve bu ses dalgalarını karnından ve rahim yoluyla gönderir. Bu ses dalgaları, yankılar şeklinde bebeğe sıçrar. Bir bilgisayar yankı mesajlarını alır ve bir ekrana çevirir. Bebek hareket ettikçe ve fırlarken, görüntüler ultrason ekranında görülebilir. Bu ses dalgaları zift ve yoğunluk açısından çok yüksektir ve insan kulağında duyulmaz.

Ultrason ağrısız ve invaziv olmayan bir prosedürdür. Bununla birlikte, gebeliğinizin erken evrelerindeyseniz, mesane dolu olmanız gerekebileceğinden, biraz rahatsızlık verebilir.

3D ve 4D Ultrason Arasındaki Fark Nedir?

4B veya 4 boyutlu taramalar, 3B taramaların teknolojisi üzerine kuruludur. Ekstra boyut zaman, bu nedenle etkin 4D ultrasonlar bebeğinizin görüntülerini gerçek zamanlı olarak hareket ettiriyor. Bebeğiniz tekmelediğinde, kaşlarını çattığında, başparmaklarını emer, gözlerini açar ve dudaklarını hareket ettirirken, bu hareketleri gerçekte olduğu gibi taramada görebilirsiniz.

4D ultrason ile ilişkili teknoloji, onları daha pahalı hale getirir ve genellikle rutin obstetrik hizmetin bir parçası olarak sunulmazlar. Ebeveynler 4B ultrason yaptırmayı seçerse, bu prosedürün kendileri için ödeme yapmaları gerekecektir.

3D Ultrasonlar ayrıca elektif prenatal ultrason olarak da bilinirler. Bunlar, yaygın obstetrik prosedür olan standart 2D prosedürün yerine geçmek için tasarlanmamıştır. Bunun yerine, doğmamış bebek ile daha gelişmiş bir “bağ” deneyimi yaşatıyor ve tıbbi bir ihtiyaç yerine onlara yaptırmayı seçen ebeveynler tarafından kışkırtılıyor. Bazı ebeveynler kendileri için bebeklerinin nasıl büyüdüğünü ve geliştiğini görmek için çok heveslidir ve bu nedenle 4D ultrason için başka bir isim “yaşam tarzı” taramasıdır.


Önemli bilgi

Hem 3B hem de 4D ultrasonlar, standart obstetrik ultrasonun yerine geçmek için tasarlanmamıştır. Çoğu şirket 2D tıbbi teşhis ultrasonu yapılmadan önce bir 3B veya 4D ultrason yapmayacaktır. Bu hem annenin hem de bebeğinin anormalliklerini yok etmektir. Ayrıca, bir 3B veya 4B ultrasona başlamadan önce annelerin bir gebelik sağlığı uzmanıyla bir araya gelmesi gerekir.

4d Ultrason Testi Nedir?

4D ultrason testi, bebeğinizin rahim içindeki hareketli görüntüsünü yeniden üretmenin bir yoludur. 4D ultrason bu hareketli görüntü oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. 3D ultrasonda, bebeğinizin üç boyutlu bir görüntüsünü görebilirsiniz. 4D ultrason bu deneyimi bir üst seviyeye taşıyor. Canlı video izlemeye benzer bir efekt oluşturur. Bu teknolojiyi kullanarak bebeğinizin o anda rahminizde ne yaptığını görebilirsiniz. Hatta bebeğinizin o an omuzda esneme ya da gülümseme olup olmadığını görebilirsiniz!

Çoğu ultrason rutin olarak geleneksel 2 boyutlu (2D) tarama kullanılarak yapılır. Burası ultrason ışınının ince bir dilimdeki kadının gövdesinde veya bebeğinde taranması ve görüntüyü sadece 2 boyutlu bir ekranda gösterir. Sonograf makinesi bazen resmin rengini değiştirebilir ancak görüntü ultrason ekranında genellikle gri renkte görünür. Bu tip ultrasonlar, doktora klinik açıdan en uygun bilgileri sağlar.

Son yıllarda, 3 boyutlu (3D) ve 4 boyutlu (4D) ultrasonlar gittikçe yaygınlaşmakta ve kolaylıkla kullanılabilmektedir. 3D ultrason ile, bir dizi ince 2D dilim, daha canlı görünen görüntüler vermek üzere dijital olarak yeniden oluşturulur. 4D ultrason ile eklenen boyut zaman, böylece 3D görüntülerin gerçek zamanlı olarak hareket ettiği görülüyor. 3D / 4D görüntü genellikle ultrason ekranında altın bir renktir, çünkü bu renk hastaların bebeğe bakması ve özelliklerini vurgulaması kolaydır.

3D / 4D ultrasonografi, ultrasonik makine bilgisayarı tarafından gerçekleştirilen fazladan işleme ile klasik 2D ultrason ile aynı ultrason kirişlerini kullanır. 3D / 4D ultrasonu, size veya bebeğinize zarar verdiğine dair hiçbir kanıt bulunmayan geleneksel 2D tarama kadar güvenlidir.

Kadın doğumlarında 3D / 4D ultrasonografi için bazı tanısal rolü vardır, ancak şu anda birkaç özel koşulla sınırlıdır,

Örneğin, ebeveynler, bebeği 3B görüntüde gördüklerinde yarık dudak gibi bir anormalliği daha iyi anlayabilirler; çünkü görüntü daha gerçekçi gibi görünür.

Genellikle bu gibi koşullar ilk önce konvansiyonel 2D ultrason ile ayrıntılı olarak değerlendirilir.

Bebeğinizin herhangi bir problemini tanıması için eğitilmiş sonograf uzmanları ve doktorlar tarafından gerçekleştirilen, 3D / 4D görüntülerinizin bebeğinizin genel bir incelemesinin bir parçası olarak bulunmasının önemli olmasının bir nedeni de budur.

Bebeğinizin iyi 3D / 4D görüntüleri elde etmenin en iyi zamanı 24 ila 34 hafta arasındadır.

Daha önceki hamilelikteki görüntüler (örneğin, rutin 18-20 haftalık morfoloji ultrasonunda), TV’de veya gazete makalesinde görmüş olabileceğiniz tombul yanaklı şirin bebek yüzünde farklı görünür. Hamileliğin erken döneminde bebekler aynı derecede subkütan yağ içermezler. Bu, bebeğinizin 3D / 4D görüntüleri üzerinde daha az “doldurulmuş” ve daha iskelet veya kemikli görüneceği anlamına gelir. Birçok ebeveyn, bu erken 3D / 4D görüntüleri, özellikle de bebekleri dolaşırken görmeyi seviyor. Bu görüntüler, önceki ultrasonlarda elde etmek için de uygundur çünkü birçok kadın üçüncü trimester ultrasona geri dönmek zorunda kalmazlar.

Bebeğinizin güzel ve net 3D / 4D görüntüleri, özellikle bebeğin yüzü, genellikle üçüncü trimester ultrasonunda görülür.

İyi 3D / 4D görüntüleme, kooperatif bebeği ve imajın yapı önündeki yeterli amniyotik sıvıyı gerektirir. Bazı bebekler uterus veya plasenta duvarına basarlar ya da kolları veya elleri yüzün önünde duruyor olabilirler. Bu 3D / 4D görüntülerin elde edilmesini zorlaştırır veya imkansız hale getirecektir.

4D Ultrason Testi Nasıl Yapılır?

4B ultrason gebelik sırasında diğer ultrason prosedürlerine çok benzer bir şekilde yapılır. Tıbbi teknisyen tarafından karnınıza özel bir jel uygulanır. Bu ses dalgalarını taşımaya yardımcı olacaktır. Ardından, teknisyen karnında bir sonda tutacak ve iyi bir görüntü elde etmek için dairesel hareketlerle hareket edecektir.

4D Ultrason Nasıl Çalışır?

İşte 4D ultrason bebeğinizin rahim içindeki görüntüsünün yaratılmasına nasıl yardımcı olur:

  • Dönüştürücü olarak bilinen bir alet karın boyunca taşınır.
  • Bu, ses dalgalarını karın yoluyla ve rahim yoluyla gönderir.
  • Bu ses dalgaları yankıları şeklinde bebeğinizden çıkacaktır.
  • Monitör, bu yankı mesajlarını alıp ekranda çevirir.
  • Bebeğiniz hamleder ve üzerine basarsa, ultrason ekranında görüntüleri görebilirsiniz.

Sonuçlar:

4D ultrason işlemi devam ederken, doktorunuz bebeğinizi ekranda görmenizi sağlayacaktır. Bu, bebeğinizin doğru yaptığını bilmenizi sağlayacaktır. 4D ultrasonunuzdan elde edeceğiniz sonuçlar, doktorunuza ve tıbbi prosedüre bağlı olarak değişebilir. Bazı sonuçlar bebeğinizin resmi şeklinde verilse de, bazı doktorlar sizin için uygun bir 4B filmi dağıtabilir.

Doktorunuz 4d ultrasonografi almayı ne zaman söyleyecek en iyi kişidir. Bazıları 27 ila 32. haftalar arasında yapılması önerilirken bazıları 26-30 hafta arasında yapılması önerilebilir. Gebeliğin 19-24. Haftalarından  bebeğinizin cinsiyeti bu taramalarla belirlenebilir. Bu, dünyanın bazı yerlerinde yasal olsa da, yasadışı ve diğer ülkelerde kanunen cezalandırılabilir kabul edilir. Bu testi ne zaman başarıyla alabileceğinizi öğrenmek için doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Unutulmaması Gereken Önemli Noktalar:

Hala karnınızdayken bebeğinizi ilk defa görmek çok heyecanlı olmanız doğaldır. Bununla birlikte, bunun daima iyi bir fikir olmadığını unutmayın.  Çoğu araştırmaya göre, 4B ultrasonlar güvenli ve bebeğiniz için tehdit oluşturmaz. Bu 4d ultrason taramaları doktorunuza bebeğinizle ilgili herhangi bir problemi tespit etmesine yardımcı olabilir ve doğumdan önce sizinle görüşebilir.

Testi gerçekleştirmek için tüm tesisler en güvenli makinelerle donatılmamıştır ve bebeğiniz için o zaman farkında bile olmamanıza rağmen zararlı olabileceği kanıtı olabilir. Ayrıca, ultrasonun herhangi bir biçimine fazla maruz kalma bebeğiniz için iyi değildir.

Kesinlikle heyecan verici olsa da, 4D ultrasona gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuzun testinin avantaj ve dezavantajlarını anlayın ve bilinçli bir karar verin.

3D ultrason ve 4D ultrasonografi arasındaki fark nedir?

3D, hareketsiz bir görüntü, 4D hareket boyutunu ekleyerek bir videoya benzer.

3D ultrason teknolojisinin kullanıma girmesi, yeni klinik özelliklerin ışığa kavuşmasına neden oldu:  4D ultrasonu bu hedefe ulaşmayı sağlamakla kalmadı aynı zamanda doktorların fetüsün sağlığını en az travma ile değerlendirmeye yardımcı olmak için daha fazla teşhis testi yapmalarını sağladı.

Bu arada, 4D ultrason veya “gerçek zamanlı 3B ultrason”, bilgisayarlar gittikçe büyüdükçe, hasta taranırken gerçek zamanlı olarak 3D veri setlerini edinmek ve görüntülemek için ultrason cihazlarını kullanabileceğimiz konseptine dayanmaktadır. Ultrason sistemleri, fetal yaşı belirlemek, birden fazla ve / veya yüksek riskli gebeliği değerlendirmek, fetal ve plasental anormallikleri tespit etmek, yapısal sorunları uterus ile saptamak ve ektopik gebelikler ve diğer anormallikleri saptamak için kullanılabilir.

4D, bir 3D görüntü başka bir boyuta sahip olduğunda, ultrasonda dördüncü boyuttur; zaman! 4D en son ultrason teknolojisidir. Birçok geleneksel 2D görüntüsü alır, bir yüzey oluşturulan 3D görüntü oluşturur ve süreci zaman kazandırır. Sonuç doğmamış çocuğunuzun gerçekçi canlı aksiyon imgeleridir. 4D Ultrason, video ile hareketsiz fotoğraf arasındaki farkı temsil eder. Bu devrimci teknoloji sayesinde, canlı aksiyon görüntüsü sağlayan bebeğinizin 3D görüntüsü sürekli olarak güncellenir. Hareketli bir görüntü vererek tekrar tekrar görüntüleri oluşturmak için büyük miktarda veri kullanan çok hızlı bir işlemdir.

Avantajları nelerdir?

4D ultrason genellikle amniyotik sıvı ile çevrelendiğinde canlı bir görüntü verdiği yüzün yüzeyine veya diğer fetüs yapılarına bakmak için kullanılır. Geleneksel 2D görüntülere bakmak için kullanılmayan kullanıcılar için genellikle görüntülerin anlaşılmasını kolaylaştırır. Beklenen ailelere şaşırtıcı gerçekçi resimler verebilir. Anne baba, doktorların ne anlattıklarını tanıması için yarık dudak gibi konvansiyonel görüntülemeyle yakalanan fetal anormalliklerin görselleştirilmesini arttırmak için kullanılır.

3D veya 4D ultrason ile ilgili herhangi bir risk var mı?

Hayır. 3D ve 4D ultrasonu, hem ses dalgalarını, normal 2D ultrasonla aynı şekilde bebeğin içine bakmak için kullanır.

Bebeğin yüzünün her zaman güzel bir görüntüsünü alabilir miyiz?

Genellikle iyi bir görüntü elde edilebilir, ancak her zaman değil. Geleneksel 2D görüntülemede olduğu gibi, bebeğin konumu, maternal boyutu ve amniotik sıvı miktarı resmin kalitesinde hayati bir rol oynamaktadır. İdeal bir yüzey render görüntüsü elde etmek için, yüzeyin etrafında sıvı olması gerekir. Bir kol yüzün üstündeyse veya yüz uterusun duvarı üzerindeyse, iyi bir görüntü mümkün olmayabilir. Daha amniotik sıvı olduğu için ve bebek yüzünde yumuşak doku geliştirdiği için 26 ila 32 hafta tarama için ideal zaman. Bununla birlikte, 4D görüntüleme 12 haftanın ötesinde herhangi bir aşamada teşebbüs edilebilir. Geleneksel 2D ultrason doktora hala en fazla bilgiyi sağlarken, pelvik taramalarda 3D / 4D ultrasonografi için tanısal bir rol vardır. Gerektiğinde 3D görüntülerin eklenmesiyle, pelvisin geleneksel bir 2D ultrasonu daima başlangıçta uygulanacaktır.

İleri Kadının Görüntülemesinde, ultrason probları  geleneksel 2D ultrasonun yanı sıra 3D / 4D ultrason da yapabilir. Gerekirse 3D / 4D görüntü elde etmek için ayrı bir ultrasona ihtiyacınız yoktur. 3D / 4D görüntüleri, konvansiyonel 2D ultrasonda görülmeyen pelvis görüşlerini, özellikle de rahim görüntülerini elde edebilir. 2D ultrason uterusun longitudinal ve transvers görünümlerini elde edebilir. 3D ultrason, uterusun koronal görünümünü (veya C-düzlemi) ekleyerek “ön tarafta” bulunan bir rahim görüntüsü elde etmemizi sağlar.

3D / 4D ultrasonografisi pelvik durumların tanı ve değerlendirilmesine yardımcı olabilir, bunlar arasında:

  • Konjenital uterin anormallikler. Bazı kadınlar rahim şeklindeki değişikliklerle doğarlar (örneğin, bicornuate uterus).
  • Endometrial poliplerin yeri.
  • Submukoz miyomların yeri ve herhangi bir intramural bileşen değerlendirmesi.
  • Özellikle IUCD anormal şekilde bulunduğu takdirde (örneğin, rahmin duvarı içine nüfuz eder) bir intrauterin kontraseptif cihazın (IUCD) yeri.
  • Tekrarlayan düşüklerin ve preterm doğumların araştırılması.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.