39. Hafta hamilelik
Gebeliğin 39. haftasında artık beklenecek çok bir gelişim kalmadığı aşikar çünkü bebeğinizin gelişimi neredeyse tamamlandı ve şu aşamadan sonra çok kritik bir gelişim süreci içerisinde olmayacak. Bu dönemde anne adaylarının da fiziksel olarak doğuma kadar değişim yaşamaları beklenmiyor ancak tabii ki doğumun pek çok işaretinin ortaya çıkması mümkün ve bunlar doktorunuzun takibi altında olmalılar.
Artık rahmin daha fazla büyümesi mümkün değil ve bu nedenle bebeğiniz için çok ciddi bir gelişim veya fiziksel hareketlilik alanı kalmadı. Zaten maksimum boyutuna kadar esneyen rahim, size de zorluk çıkarıyor çünkü fiziksel hareketliliğiniz ciddi anlamda kısıtlanıyor.
Lakin endişe etmeyin çünkü doğumun ardından tüm bu sıkıntılar size güzel görünecekler ve uykusuz gecelere de hazırlanmanız gerekli. Pek çok anne, bebeğini kucağına aldığında yaşamış olduğu tüm zorlukların aslında ne kadar keyifli olduğunu fark eder ve bu nedenle sonraki hamileliklerinde süreçlere daha adapte olmuş bir şekilde hayatını sürdürür.
39. hafta hamilelikte çok şey beklememek gerekli ancak yine de hem bebeğinizde hem de sizde ortaya çıkacak bazı değişimlere kısaca bir göz atalım.
39. Hafta Hamilelik ve Bebeğin Fiziksel Durumu
Bebeğinizin gelişim hızı artık ciddi anlamda düştü ve doğumun ardından da gelişimine devam edeceği için pek çok şeyi sonrasına saklıyor. Zira içeride yer kalmadı ve bu durum onun için de rahatsız edici olmaya başladı.
Artık 3 ila 3.5 kilo arasında olmasını beklediğiniz bebeğinizin boyu da 50 santimetrenin biraz altında veya üzerinde olacaktır. Lakin bu değerler bebeğinizin genetik yapısı ve sizin hamilelik sürecindeki davranışlarınız sonucunda değişiklik gösterebilir ve bu nedenle bazen 4 kiloya yaklaşan yahut 3 kilonun altında kalan bebekler de var.
Bebeğin dışarıdan görünen fiziksel gelişimi sona ermiş gibi görünüyor ve bundan sonra sadece yağ dokularında artış olacaktır lakin beyin gelişimi hiç durmaksızın sürüyor. Zaten kafasındaki bıngıldak bölgesi beyin gelişimi sona erene kadar tamamen sertleşmeyecek ve kapanmayacaktır.
Bu süreçte yağ kazanması oldukça önemli çünkü yağ dokusu olmadan dış dünyadaki sıcaklık farklarını tolere etme kapasitesi olmayacaktır. Bebekler sıcaklık ayarlaması yapabildikleri yaşa gelene kadar biraz tombik ve şişkin olurlar çünkü yağ dokusu onların sıcaklıklarını korumalarına yardımcı olur. Doğuma kadar artık cildinin üzerindeki koruyucu tüy dokusu dökülmüş olacak ancak yine de bu tüylerin ve katmanın kalıntılarına yer yer rastlamak mümkün.
Pek çok bebek bu dönemde artık aşağı inmiştir ve baş aşağı durmaktadır. Lakin ters yönde duruyorsa doktorunuz bu konuda düzeltici hareketleri uygulayabilir. Aşağı inmesi artık daha kolay nefes alabileceğiniz anlamına gelse de bu defa fiziksel olarak zorlanmanız mümkün ve sindirim ile boşaltım sisteminize yük binecektir.
Bebeğinizin hareketliliği de ciddi anlamda azaldı çünkü hareket edecek yer kalmadı. Bu yüzden eskisi kadar şiddetli tekme ve hareketler hissetmemeniz çok olası.
39. Hafta Hamilelik ve Annenin Fiziksel Durumu
Artık anneler 9 aylık hamileler ve pek çok anne zaten bu dönemde ya doğum yapmış oluyor ya da bir iki hafta içerisinde doğumu gerçekleştiriyor. Dolayısıyla herkesin 39. haftadaki durumu biraz farklı olacaktır. Bazılarının bu yazıyı okurken bile doğuma gitme ihtimalleri var.
Bu dönemde bebeğiniz artık aşağı indiği için neredeyse tüm karın bölgeniz tamamen rahim ile dolu ve burada daha fazla yer kalmadı. Bu durum kendinizi fazla şişmiş gibi hissetmenize sebep olabilir ancak endişe etmenize gerek yok.
Artık kilo alma sürecinin de sonuna geldiniz ve tek yapmanız gereken varolan kilonuzu korumak. Zira hali hazırda aldığınız kilolar ve bebeğin konumu, hareketliliğinizi ciddi anlamda sınırlandıracaktır. Lakin fiziksel olarak zor hareket etmek bütün gün evde yatmak anlamına da gelmiyor. Zira hafif yürüyüşler ve biraz temiz hava almak doğum sürecine daha iyi hazırlanmanıza yardımcı olacaktır. Çalışan anneler ise artık izin almalılar çünkü iş temposu bu dönemde kolayca sürdürülemez ve anne adaylarının rahat, stressiz bir ortamda bulunmaları onlar için daha uygun olacak.
Elbette ne zaman doğum yapacağınızı merak etmeniz çok normal. Bu konuda en doğru kararı doktor verecektir çünkü rahim ağzının ne derecede açıldığının kontrolü ve rahim ağzının incelme miktarı doğumun aşağı yukarı ne zaman gerçekleşeceğine dair bir fikir vermektedir. Doğumdan hemen önce amniyon kesesi patlayabilir ve bu nedenle sızıntı ve akıntı da yapabilir. Ancak bu patlama gerçekleşmeden önce pek çok anne zaten sancılardan dolayı hasteneye gitmektedir.
Doğum sancılarınız da her an gelebilir ve bu nedenle hazırlıklı olmanız gerekli. Bu sancıları diğer sancılardan ayıran en önemli şey, düzenli olmaları, kramp gibi hissettirmeleri ve fiziksel pozisyonunuzu değiştirseniz bile geçmemeleridir.