29. hafta hamilelik

Bebeğiniz her hafta büyümesini sürdürüyor ve fiziksel olarak büyümesinin yanında zihinsel olarak da doğum zamanına hazırlanıyor. Zira dışarıdan belli olmadığı halde iç organlarında ve beyninde de gelişim sürüyor, duyuları keskinleşiyor, yavaş yavaş bilinç sahibi olmaya başlıyor. Bu dönemde onun yaşadığı değişimler sizin için de tabii ki biraz sürprizlerle dolu olabilir.

28. Hafta hamilelik için sizi şöyle alalım 

[call post=129574]

Çünkü sizin de bedeninizde ciddi bir fiziksel değişim mevcut ve bebek büyüdükçe hamilelik biraz daha zahmetli hale gelebilir.

29. hafta hamilelik, artık bebeğin dış dünyaya neredeyse hazır olduğu bir an ve erken doğum halinde dışarıda da gelişimini sürdürebilir durumda. Elbette hiç birimiz bunu istemiyoruz ancak bazı annelerin erken doğum risklerinin biraz daha yüksek olduğunu unutmamak gerekli.

29. hafta hamilelikte hem bebeğinizin durumunu hem de kendi durumunuzu ne kadar merak ettiğinizi biliyoruz. Bu nedenle dilerseniz ilk olarak bebeğin gelişimine dair genel detaylara göz atalım.

29. Hafta Hamilelik ve Bebeğin Fiziksel Gelişimi

Bebeğiniz geçen hafta 1 kilogram civarına gelmişti ve bunun üzerine şimdiden 100 gram daha eklemiş durumda. Bu ağırlık artışı ilerleyen haftalarda da bu şekilde devam edecektir. Uzunluğu da 35 santimetreyi geçti ve artık neredeyse 40 santimetre olduğu söylenebilir. Ancak unutmayın, hamileliğin bitmesine on haftadan birazcık daha fazla kaldı ancak bebek bu süreçte ağırlığının iki katından fazlasına ulaşacak. Yani karnınızda ciddi bir büyümeye hazırlıklı olmalısınız. Ağırlığındaki artış ve fiziksel olarak uzayıp genişlemesi onun rahimde eskisi kadar rahat olmasına engel olacak ve bu nedenle daha fazla hareket hissetmeniz de olası.

Bebeğinizin hem akciğer, hem kas hem de yağ dokusunun gelişimi tam hızıyla sürüyor. Artık cildinde kırışıklar oldukça azalmış olmalı ve uzuvlarındaki kuvvet de artış gösteriyor. Yani hareketler ve tekmeler biraz daha kuvvetli olabilirler. Bunun yanında beyin gelişimi de tam hızıyla devam ettiği için kafasının boyutu da büyümekte.

Onun fiziksel olarak hızlı bir büyüme içerisinde olması, beslenme anlamında sizden daha fazla şey talep edeceği anlamına geliyor. Bu nedenle kesinlikle sağlıklı bir beslenme programı sürdürülmeli. Pek çok anne adayı aşırı kilo almamak için boğazından biraz kısmaya çalışıyor ancak eğer normal hamilelik kilonuzdaysanız, boğazınızdan kısmanıza gerek yok. Lakin bunu yaparken kesinlikle vitaminler, mineraller bakımından zengin, besleyici bir düzene sahip olmanız gerekli.

Özellikle kalsiyum bu dönemde büyük önem taşıyor çünkü bebeğinizin kemik yapısı inşa ediliyor ve bu nedenle sizden oldukça fazla kalsiyum alıyor. Sizin kalsiyum eksikliği yaşamanız kemiklerinizi zayıflatabilir ve bu nedenle ağrılar, kırıklar, çıkmalar yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla süt ve süt ürünlerini yeterince tüketmeyi unutmamalısınız.

Bebek geçen haftalarda hem görmeye hem de işitmeye başlamıştı ancak artık bir şeylerin tadına da varabiliyor. Dolayısıyla içerisinde bulunduğu amniyon sıvısının tadına muhtemelen çoktan bakmaya başlamıştır.

29. Hafta Hamilelik vie Annenin Fiziksel Durumu

29. haftada artık bebeğinizin hareketleri daha fazla olacaktır ve bunun sonucunda zaman zaman hafif ağrılar ve sancılar hissetmeniz mümkün. Bunun yanında fiziksel olarak fazla yer kaplamasından dolayı bağırsaklar ve mesane ciddi baskı altında kalır. Bu baskı ise sindirim sisteminin çalışma düzenini bozar ve mide yanması, hazımsızlık, basur, ishal, gaz, karın sancısı gibi problemlerle başbaşa kalabilirsiniz. Bu problemlerden kaçınmak için aşırı hareketli olmamalı, mümkün mertebe rahat bir pozisyonda oturmaya devam etmelisiniz.

Özellikle ağır ve stresli işlerde çalışan kadınlar, artık izin almaya başlayabilirler. Çalışırken herhangi bir zorluğunuz bulunmuyorsa ve kendinizi rahat hissediyorsanız elbette doğum zamanına kadar çalışmaya devam edebilirsiniz. Ancak doktorunuz evde istirahat etmenizi öneriyorsa ve çalışmanızı istemiyorsa, onun söylediklerine riayet etmelisiniz çünkü sahip olduğunuz riskler bebeğiniz ve siz için tehlike arzediyor olabilirler.

Anne adayları bu dönemde ciltlerinin daha fazla esnemesi ve gerilmesinden dolayı genellikle kaşıntı ve batma tarzı hissiyatlara sahip olabilirler. Bu durumun üstesinden gelebilmek için derinizi yolacak gibi kaşımaktan kaçınmalı, tercihen güzel ılık bir duş almalısınız. Ayrıca karnınızın şişmeye başlamasından dolayı göbek deliğiniz dışarı doğru bombe yapabilir ve bu size estetik anlamda rahatsızlık verebilir. Lakin bunun sağlık açısından herhangi bir riski veya tehlikesi de bulunmuyor.

Annenin göğüsleri artık kendini doğuma ciddi anlamda hazırlamaya başlarlar ve bu yüzden memelerde bir miktar şişkinlik, rahatsızlık ve ilginç hissiyatlar ortaya çıkabilir. Bazı annelerde şimdiden hafif akıntılar olabilir lakin akıntı olduğu için sakın memelerinizi sıkmayın. Sıkarsanız bebek için önemli olan bazı ilk besinlerin dışarı çıkmasına sebep olursunuz. Bunun yerine bir göğüs pedi kullanarak fazla akıntıları bu pedin emmesini sağlayın.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.