20. Hafta hamilelik

20. hafta gebelik sonunda geldi ve annelerin de kendilerini biraz rahat hissedecekleri bir dönemin başlangıcı oldukça sevindirici denilebilir. Zira artık hamileliğin ilk aylarında karşımıza çıkan rahatsızlık verici semptomlar ortadan kalktılar ancak gebeliğin ilerleyen aylarına ait zorlayıcı fiziksel koşullar ortaya çıkmadılar. Dolayısıyla bir süreliğine gebeliğin en rahat dönemlerinin tadını çıkarmayı unutmamalısınız çünkü haftalar geçtikçe artık bebeğinizin iyice büyümesi ile birlikte tekrardan daha zorlu bir döneme giriş yapacaksınız. Tabii ki 20. hafta gebelikte anne ve bebekteki değişimler devam ediyor ve bu değişimlere detaylıca bir göz atmak gerekli.

20. Hafta Gebelikte bebeğin boyu ve kilosu 

20. haftada artık bebeğiniz on beş santimetrelik bir boya ulaşmıştır ve bunun yanında kilosu da dikkat çekici bir şekilde iki yüz elli – iki yüz altmış gram civarlarındadır. Dolayısıyla onun artık gerçek bir bebek olduğunu, önceki haftalardaki o küçük ve minimal halinden pek de eser kalmadığını belirtmek gerekiyor. Bebeğinizin büyümesi tabii ki bu kadarla kalmayacak ve ilerleyen haftalarda normal doğum ağırlığına gelene kadar fiziksel olarak ağırlaşmaya ve uzamaya devam edecek.

20. Hafta Gebelikte bebeğin gelişimi

Bebeğin cinsiyetinin en net şekilde öğrenilebileceği haftaya da geldik denilebilir. Bu haftadan sonra yapılan tahminlerde artık yanılma payı pek yoktur çünkü bebeğin cinsel organlarının yapısı ultrason ile kolayca tespit edilebilir. Ancak bebeğin duruşundan kaynaklı olarak cinsel organı tespit edilemeyebilir ve bu nedenle bir sonraki ultrason seansı beklenebilir. Erkek çocuklarının testisleri karınlarının içerisinden aşağı doğru inmeye başladı ancak henüz testis bölgesine inmiş de sayılmaz, kız çocuklarında ise hem rahim tamamlanıyor hem de vajina gelişimi devam ediyor. Dolayısıyla artık bebeklerin gelişim süreçleri cinsiyetlerini de kapsar şekilde tamamlanmak üzere.

Bebeğin saçları, tıırnakları, tüyleri ve ayrıca cildi de ciddi bir gelişim içerisinde. Dolayısıyla onu dışarıya alma imkanı olsaydı normal bir bebeğe oldukça yakın bir durumda olacaktı. Lakin şu anda cildinin üzeri onu amniyon sıvısının etkilerinden koruyacak özel bir katman ile kaplı ve bu nedenle biraz garip görünebilirdi. Bu katman doğuma kadar kalmaya devam edecek ve sıvının cildini tahriş etmesini, ayrıca bedeninin su dengesini bozmasına engel olacak.

Artık anne adayları bebeğin hareketlerini ciddi ciddi fark eder hale gelebilirler çünkü rahim içerisinde ciddi bir hareketlilik var. Artık dönebiliyor, kıvrılabiliyor, tekmeleyebiliyor ve dışarıdan hissedilebilir şekilde yumruk bile atabiliyor. Lakin ilk gebeliği olanların hareketleri hissetmeleri için biraz daha zaman geçebilir.

20. Hafta Gebelikte anne adayındaki değişimler

Anne adaylarının bedeni artık bir dengeye gelmiştir ve bu nedenle ruh hali bozuklukları bir son bulabilir. Ancak hala kendinizi biraz halsiz ve dalgın hissetmeniz çok mümkün. Ayrıca bu aşamadan sonra rahminiz her hafta bir santimetre kadar büyüyecek ve bu nedenle karnınız da genişleyecek. Lakin bu dönemde rahmi yirmi sekiz santimi aşanlar çoğul gebelik için bir kontrolden geçmeliler. Ayrıca gebelik haftasının yanlış hesaplanmış olma ihtimaline karşı da bir kontrol yapılmalı. Bazen rahim genişlemesinden kaynaklı problemlerden dolayı genel bir kontrol iyi olacaktır.

Yirminci haftaki gebelikte bir kadının gebelik başından itibaren dört ila beş kilo almış olması gerekir ancak fazla kilolu olanlarda bu daha az olabilirken, çok zayıf olanlarda biraz daha fazla olmalıdır. Dolayısıyla normal hayattaki kilonuza göre kaç kilo almanız gerektiği konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Hamilelik boyunca yavaş yavaş kilo almak beklenen ve istenen bir durum olduğundan kiloları çok da kafaya takmamak gerekir fakat kilo almak için sağlıksız bir beslenme düzeni takip etmekten de kaçınmalısınız.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.