Skip to content Skip to footer

2. Hafta Hamilelik

40 haftalık gebelik yolculuğunuzun ikinci haftasındayken tıpkı ilk haftadaki gibi aslında hamile değilsiniz. Bu haftanın gebeliğin ikinci olmasının nedeni, gebeliğin son adet döneminin ilk günü başladığının varsayılmasından kaynaklanmaktadır. Yani henüz gebe kalmanıza birkaç hafta olsa da gebelik başlamış kabul edilir. Bu sayede doğumun ne zaman gerçekleşeceğine dair daha doğru bir tahminde bulunmak mümkün olmaktadır. Bu nedenle iki hafta önce gebe kaldığınızı düşünüyorsanız, aslında dört ya da beş haftalık gebe olabilirsiniz. 

Bununla birlikte gebeliğinizin hangi haftası içerisinde olursanız olun, doğum için geriye kalan hafta sayısı gittikçe azalmaktadır. Gebeliğin 2. haftasında vücudunuz yumurtlamak için hazırlanmaktadır. Bu nedenle gebe kalmaya çalışıyorsanız, bu yazıda yer alan önerilerden faydalanabilirsiniz.

Gebeliğin ikinci haftasında neler olur?

Gebeliğinizin ikinci haftası sayılan tarihte adet döneminiz bitmiştir ve birkaç gün içinde yumurtlama gerçekleşecektir. Bu açıdan bakıldığında gebeliğinizin ikinci haftasında henüz gebe değilsiniz. Ancak gebe kalmaya hazırlanıyorsanız yumurtlama belirtilerini dikkat etmeli ve yumurtlamayı beklediğiniz tarihlerde sık sık cinsel ilişkiye girerek gebe kalma şansınızı arttırmalısınız.

İkinci Hafta Gebelik Belirtileri

Adet döneminizin üstünden zaman geçmiş olmasıyla birlikte bu hafta kendinizi iyi hissediyor olmalısınız. Henüz belirtiler yaşamıyor olabilir ya da vücudunuzda bazı değişiklikler fark ediyor olabilirsiniz. Gebeliğinizin ikinci haftasında yaşadığınız belirtiler gebelikle ilgili olmasa da bunlar, yumurtlamanın yakın zamanda gerçekleşeceğini gösteriyor olabilir.

Adet döngüleriniz 28 gün ya da daha kısa sürüyorsa gebeliğin ikinci haftasının sonlarında yumurtlamanız olasıdır. Bununla birlikte adet döngüleriniz biraz daha uzun sürüyorsa yumurtlama daha sonra gerçekleşebilir. Bu nedenle yumurtlama döneminizi kaçırmamak adına aşağıda yer alan değişikliklere dikkat edin.

Rahim ağzında değişiklikler: Yumurtlama yaklaştıkça rahim ağzı daha yüksek, yumuşak ve biraz daha açık hale gelir. Kalın ve yapışkan olan servikal mukus sulu ve şeffaf hale gelmeye başlar. Servikal mukusun bu yapıda olması, spermin yaşamasını ve yakında yumurtalıklardan serbest bırakılacak olan yumurtaya ulaşmasını mümkün kılar. 

Artan cinsel istek: Yumurtlama dönemine doğru hormonlarda yaşanan değişimler, kadının en doğurgan olduğu dönemde cinsel isteğinin artmasına neden olur. Bu nedenle cinsel isteğiniz normalden fazlaysa yumurtlama yakın zamanda gerçekleşecek olabilir.

Kasık ağrısı: Mittelschmerz adı da verilen kasık ağrısı, adet döngüsünün ortasında gerçekleşen ve alt karnın tek tarafında görülen ani ve keskin bir ağrıdır. Bu ağrı genelde uzun sürmez ve yumurtlamayla ilişkili olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte tüm kadınlar yumurtlama ağrısı yaşamaz, yaşayanlar ise her ay bu ağrıyı deneyimlemeyebilir. Ayrıca gaz ve mide rahatsızlıkları da karın ağrılarına neden olabileceği için yumurtlama nedeniyle gerçekleşen karın ağrısını diğer ağrılardan ayırt edemeyebilirsiniz. Bu nedenle kasık ağrısı yumurtlamayı gösteriyor olabileceği gibi her zaman güvenebileceğiniz bir belirti değildir.

Lekelenme: Yumurtlamaya yakın dönemde iç çamaşırınızda kırmızı ya da kahverengi lekeler fark edebilirsiniz. Lekelenme, yumurtlama döneminde sık bir şekilde görülmekle birlikte adet dönemleriniz arasında yaşadığınız bu lekelenmenin miktarı fazla oluyorsa doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Göğüslerde ağrı ya da hassasiyet: Yumurtlamaya bağlı olarak hormonlarda görülen artış nedeniyle göğüslerinizde çok az ağrı hissedebilirsiniz.

2 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Gebeliğinizin 2. haftasındaysanız belirtiler hemen ortaya çıkmayacaktır. Hatta ikinci haftada vücudunuz, evde yapacağınız testte gebeliğin görüneceği kadar hormon üretmemiş olur. Evde yapacağınız gebelik testinde hormonların görülmesi için gebeliğinizin yaklaşık olarak dört haftalık olması gerekir. Bu dönem yaklaşık olarak adetinizin geciktiğini fark ettiğiniz zamana denk gelir. Gebeliğinizin dördüncü haftasında artık hormonlarınız nedeniyle gebelik belirtileriniz belirgin hale gelmeye başlayabilir.

Gebelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Bazı kadınlarda belirtiler gebe kaldıktan sonra hemen görülmeye başlayabilir. Bu belirtiler fiziksel olabileceği gibi yalnızca vücudunuzda farklı bir şeyler olduğunu hissetmeniz şeklinde de gerçekleşebilir. 

Gebeliğinizin ilk haftalarında yaşayabileceğiniz belirtiler şunlar olabilir:

Lekelenme: Gebe kaldıktan 5 ila 10 gün sonra hafif bir lekelenme fark edebilirsiniz. Bu lekelenme, embriyonun rahim içi tabakaya tutunması nedeniyle meydana gelmektedir.

Sık idrara çıkma: Gebelik hormonları nedeniyle ilk birkaç hafta tuvalete daha fazla gitme ihtiyacı duyabilirsiniz.

Şişkinlik: Vücudunuzun gebeliği fark etmeye başlamasıyla birlikte bebeğe daha çok besin iletmek için sindirim sürecini yavaşlatacaktır. Bunun sonucu olarak gaz ve şişkinlik fark edebilirsiniz.

Mide bulantısı: Gebeliğin en ünlü belirtilerinden olan mide bulantısı genelde dördüncü ila dokuzuncu haftalar arası ortaya çıkar.

Yorgunluk: Yorgunluk, bazı kadınların fark ettiği ilk gebelik belirtisi olmaktadır. Bunun nedeni, vücudun bebeğin gelişimi için çok fazla enerji harcamasından kaynaklanmaktadır.

Göğüslerde ağrı: Gebelik hormonlarının devreye girmesiyle birlikte göğüsler, bebek emzirmek için hazırlanmaya başlayabilir.

2 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebeliğinizin ikinci haftasında ilk ayınızın içinde olursunuz. Bebeğiniz bu dönemde iki haftalık sayılsa da siz gebeliğinizin ilk ayında olursunuz.

2 Haftalık Gebelikte Bebeğin Büyüklüğü

Bebeğinizin tahmini doğum zamanı son adet döneminizin ilk günü esas alınarak hesaplanır. Gebe kalma ise genelde hesaplanan günden başlayarak iki hafta içerisinde gerçekleşir. Bu dönemde henüz teknik olarak gebe olmasanız da gebelik gerçekleştiğinde bebeğinizin küçük bir çekirdek kadarken 40 haftanın sonunda yaklaşık 50 cm olacaktır. 

2 Haftalık Gebelik için Öneriler

Gebe kalmaya çalışmak heyecan verici bir süreç olabilse de birkaç aydır gebe kalmayı deniyorsanız bir yandan stresli hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle fiziksel ve ruhsal sağlığınız konusunda dikkatli olmayı unutmayın

Kendinizle ilgilenin: Güzel beslenmek, düzenli olarak egzersiz yapmak ve yeteri kadar uyumak iyi hissetmenize ve stresi uzaklaştırmanıza yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı kilonuzda kalmanıza yardımcı olarak gebeliğiniz boyunca ideal kiloda olmanızı sağlar.

Vitamin alın: Gebelik boyunca sağlığınızı korumak ve kendinizin ve bebeğinizin yaşayabileceği sağlık sorunlarını önlemek için folik asit takviyesi ya da prenatal vitaminler kullanın.

Stresinizi azaltmayı deneyin: Günlük stres genelde gebe kalmada ya da gebeliği sürdürmede sorun yaratmasa da stresin yüksek seviyelerde olması ve gebe kalma baskısı doğurganlığı olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Stresinizi azaltmak için rahatlama teknikleri kullanabilir, yürüyüşe çıkabilir ya da arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz. Kendinizi çok fazla stresli ya da kaygılı hissediyorsanız bir uzmandan yardım almayı ihmal etmeyin.

Eşinizle konuşun: Eşinizle aranızdaki ilişkiyi eğlenceli bir hale getirmeyi deneyin. Cinsel ilişkiyi gebelik için yerine getirilmesi gereken bir görev gibi görmek yerine birbirinize odaklanın.

Sonuç Olarak

Bu dönemde vücudunuz yumurtlamaya hazırlandığı için doğurgan olduğunuz zamanı gösteren belirtilere dikkat edin. Gebe kalma şansınızı arttırmak için eşinizle birlikte düzenli olarak cinsel ilişkiye girmeniz faydalı olacaktır.

Ayrıca artık sağlıklı beslenmeye başlayabilir ya da sağlıklı beslenme alışkanlıklarınıza ekleme yapmak için besleyici gıdalara ve folat bakımından zengin yiyeceklere daha fazla yer verebilirsiniz. Her gün yiyeceğiniz şeyleri önceden planlayın ve stresinizi kontrol altında tutmaya çalışın.