2 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Bebeğiniz giderek uyanık ve yavaş yavaş gündüz arasındaki farkı anlamaya başlar, bu da her 24 saatten altı ila 10 saat uyanık olacağı anlamına gelir.  Bebeğinizin muazzam bir iştahı var. Anne sütü ile beslenen bebekler günde sekiz ila 12 defa beslenir. Formül ile beslenen bebekler günde altı ila sekiz kez, beslenir. Beslenme her üç ila dört saatte bir yayılabilirken emzirme hala en iyi yol olabilir.

Bebeğinizin gözleri daha ayırt edici hale geliyor. Bir zamanlar sadece parlak renkleri ve iki tonlu temel desenleri çıkarabildiği halde daha karmaşık tasarımları ve bir renk gökkuşağını ayırt etmeye başladı.  5 haftalıkken, bebeğiniz yüzünüzü gördüğünde ya da sesinizi duyduğunda tepki verebilir.

Elleri bir zamanlar ufak küçük yumruklara kıvrılmıştı, bu günlerde 1 aylık bebeğiniz ne yapabileceklerini test etmek için parmaklarını uzatmaya başladı. Yaklaşık 6 hafta içinde, bebeğiniz parmaklarını kullanabilecek. Bir çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişimi hayatın ilk birkaç ayında hızla ilerlemektedir. Farklı çocukların farklı oranlarda gelişmesine karşın, çoğu çocuk ikinci aylarında belirli gelişimsel dönüm noktalarına ulaşacaktır. Ebeveynler çocuğun gelişimini yakından izlemeli ve sağlıklı gelişme belirtileri aramalıdır.

Çocuğunuzun gelişiminin bazı alanlarda geride kalabileceği konusunda endişeleriniz varsa çocuğunuzun doktoruna danışın. Doğumdan bir aya kadar bir bebeğin vizyonu, şekiller ve nesneler arasında temel ayrım yapmakla nispeten sınırlı kalıyor. İki ayda bir bebek farklı renkleri algılayabilir ve daha ince ayrımlar yapabilir. İki aylıkken bebek, oyuncaklara ya da birden fazla renk içeren daha karmaşık desenlere sahip hayvanları ilgiye çekebilir. Çoğu bebek, bu yaşta göz kaslarını kontrol edebilir ve bakışlarını belli bir yönde yönlendirir. Bebeğinizin çevresi merakla baktığını fark edebilir, genellikle belirli nesneler üzerine vizyonuna odaklanır. Bu yaşta, çoğu bebek sadece bir adım uzaklıktaki nesnelere odaklanabilir.

İki aydan üç aya kadar olan çoğu bebek, ses tonlarını test ederek çeşitli sesler çıkarır. Bebeğinizin bu yaşta ağladığını, homurdanıp gülümsediğini veya sık sık gülümsettiğini fark edebilirsiniz. İki aylık bebekler sesleri kaynaklarla ilişkilendirmeye de başlayabilir.

Motor kontrolü

Çoğu bebeğin hareketleri iki ay kadar biraz daha koordine edilir. Birçok bebek karnında yatarken veya destekle otururken başlarını kaldırabilir. İki aylık bebekler sıklıkla kendi elleriyle ilgilenir ve sıklıkla parmaklarını emerler.

Vizyon

Renk farklılıkları bebeğiniz için daha net hale geliyor ve renkleri birbirinden ayırmaya başlıyorlar. Bebeğiniz yine de parlak ilk renkleri ve net, cesur desenleri ve şekilleri tercih edecek, ancak şimdi yüzlerinden yaklaşık 60 cm görülebiliyor. Bebeğinize parlak resimler göstererek cesaretlendirin.

İşitme

2 aylıkken bebeklerin işitme durumu daha iyi bir dinleyici olur ve daha sık duydukları sesleri ayırt edebilecekler. Düzenli olarak (veya şarkı söyleyerek) bebeğinize seslenmek onları sese alışması için harika bir yoldur ve aynı zamanda tanıdıklaştıkça onları sakinleştirmenin bir yoludur.

Bebeğinizin iki aylıkken motor becerileri

Tekmelemek ve sallamak

Bebeğinizin hareketleri daha sarsıntılı ve biraz daha koordine hale geliyor.   Bebeğiniz göz kamaştıran bir refleksle doğdu, ancak işleri nasıl bırakacağını henüz bilmiyorlar – bu yüzden uzun saçlı annelerin  bazı acı anlar için daha iyi hazırlanmaları gerekiyor. Şu sıralarda onları yumruklarını açıp kapattıklarını fark edebilirsiniz.

Altı hafta sonrası kontrol

6 haftalık bir zaman zarfında hem siz hem de bebeğiniz doğum sonrası bir muayene istenecektir. Bebeğinizin iyi geliştiğinden ve sağlıklı olduğundan emin olmak için bu kontrol oldukça önemlidir. Bu kontrol sırasında hemşireden bebeğinizin ağırlığını ve ölçmesini, kalçalarının, kalp, cinsel organların ve gözlerin gelişimlerini kontrol etmesini ve ayrıca beslenme yöntemleri hakkında bazı sorular sormasını bekleyebilirsiniz.

İkinci Ay İçin Aşılar

Bu aydaki bir başka önemli gelişme de bebeğin ilk aşıları. 2 Aşılar aşağıdakileri içerebilir:

  • Hep B (hepatit B)
  • RV (rotavirüs)
  • DTaP (difteri, tetanoz ve boğmaca)
  • Hib (menenjitlere karşı korunma)
  • IPV (çocuk felci)
  1. AYLIK: Bebeğinizin sağlığı

Sivilce: Annenin vücudundaki yüksek hormon seviyeleri hâlâ vücuda dolaşır ve sivilcelerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bebeğin sivilceleri için özel bir muamele yoktur – sadece bebeğinizin yüzünü suyla yıkamak ve en iyisi birkaç ay içinde sivilcelerinin temizlenmesine yardımcı olması için temiz bir havluyla kurulamak yeterli olacaktır.

 

İşte bebeğinizin 2. ayda yapmasını bekleyeceğiniz bazı gelişmeler.

Çoğu bebek şunları yapabilir:

  • Bir gülümseme karşısında gülümsemek
  • Oyuncakları tutabilmek
  • Ağlamaktan başka şekillerde ses çıkarmak
  1. AY: Ebeveynler için

Yorgun hissediyor musunuz? Hiç de şüphe yok, normal çalışma ve gündelik işlerinize ilaveten hepsi çok az uykuyla gerçekleştirmeniz gereken yirmi dört saatlik beslenme, bebek bezi değişiklikleri ile başa çıkmaya devam etmek durumundasınız. Fakat bazı enerjiyi geri kazanmanın yolları var. Bebeğiniz uyuduğu zaman uykuya dalmayı deneyin. Kan şekeri seviyeleriniz düşerse, enerjiniz ve ruh haliniz de çöker; bu nedenle protein ve karmaşık karbonhidratları birleştiren enerjiyi artıran aperatifleri mutlaka yanınızda bulundurun. Biraz egzersiz yapın.

Doktorunuz doğumdan sonraki dört ila altı hafta boyunca sizi muayene etmek isteyecektir. Doğum öncesi durumunuzun nasıl iyileştiğini görmek ve olabilecek her soruyu cevaplamak için bu kontrole gitmeniz önemlidir. Ağırlığınızı kontrol edecek, bedeninizi muayene edecek ve doğum sonrası depresyonu araştıracaktır. Doktorunuz doğum kontrol seçeneklerini tartışmak isteyebilir.

Cinsel ilişki için hazır mısınız?

Bazı anneler, doğumdan hemen sonra libido geri dönüşlerini bulurken diğerleri için daha uzun sürer. Doktorunuz size yeşil ışık verdikten sonra, eğer kendinizi iyi hissediyorsanız cinsel ilişkiye başlayabilirsiniz.

Doğumdan sonra rahminizin normal boyutuna geri dönmesi yaklaşık altı hafta alırken vücudunuzun gebelik öncesi şekline ve ağırlığına dönmesi birkaç ay veya daha fazla sürebilir. Ölçekteki sayıları merak etmek yerine, kendinize bir ara verin ve sağlıklı, mutlu ve biraz farklı biçimde şekillendirmeye odaklanın. Şekerlemelerden ve kafeinden kaçının ve meyve, sebze, peynir ve kepekli tahıllar gibi enerji açısından verimli gıdalar ile birlikte bol bol su için.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.