11. Hafta Hamilelik
Gebelik sürecinin her haftası ayrı bir maceradır çünkü bebeğin gelişimi o kadar hızlıdır ki, anne baba adayları her hafta yeni bir şeyler öğrenmek zorunda kalırlar. Buna bir de bebeğin yarattığı fiziksel değişimlerin anne tarafından hissedilmesi de eklenince, tüm bu süreç oldukça meşakkatli ama heyecan verici bir hale gelir. Anne baba adaylarının artık bu dönemlerde çocuk eğitimi ve bebek bakımı üzerine ciddi bir çalışma içerisine girdikleri de görülmektedir. 11. hafta gebelik artık hamileliğin dörtte birinin arkada bırakıldığına işaret eder ve bu yüzden yolun önemli bir kısmı da gidilmiş demektir.
11. hafta gebelikte artık düşük ihtimalinin azalmaya başladığı ve bir kaç hafta sonra tamamen ortadan kalkacağı unutulmamalıdır. Bu dönemde artık düşük yapma oranları çok fazla düşmüş olsa bile yine de anne adaylarının bir kaç hafta daha kendilerine azami dikkat etmeleri gerekmektedir. Düşük genellikle hayata tutunma kabiliyeti düşük olan bebeklerin genetik yapılarından kaynaklandığı için, 11. haftayı gören bebeklerin en azından belli başlı bir seçilim sınavını geçtikleri de söylenebilir. Yani bebeğiniz en azından bazı konularda herhangi bir sağlık riski taşımıyor.
11. Hafta Gebelikte bebeğin boyu ve kilosu
Bebeğiniz geçen hafta fetal döneme girmiş bulunuyordu ve gelişimine bir fetüs olarak devam ediyor. Sadece bir haftada ağırlığının %75 oranında artmış olması ise ne kadar hızlı bir gelişim süreci içerisinde olduğunun en önemli işareti. Bebeğin boyu ise bazı bebeklerde 6 santimetreyi bulur hale geldi ancak hala 5 santimetreyi geçmeyen bebekler de mevcut olacaklardır.
11. Hafta Gebelikte bebeğin gelişimi
Bebeğiniz aslında şu anda hareket ediyor ancak sizin bu hareketleri hissetmeniz maalesef mümkün değil. Hareketleri hissetmeniz daha ilerleyen haftalarda olacak ve o zaman zaten ciddi bir heyecan duyacağınız kesin. 11. haftadaki bebeğin kafası hala bedeninden büyük olacaktır ancak diğer uzuv ve organların gelişiminin hızla devam etmesi, bu durumu kısa bir süre sonra değiştirecek.
11. haftada devam eden göz gelişimi, bağırsaklar ve karın gelişimi, cinsel organın biraz daha gelişmesi gibi durumlar bebeğin tamamlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Ancak cinsel organ hala tam anlaşılır halde olmadığından bebeğin cinsiyetinin tespiti mümkün değildir. Bebeğinizin kemikleri güçlenmeye devam ederler ve eller de artık yumruk şeklini almaya başlarlar. Dişlerin konumları, saçlar ve tırnaklar da gelişim sürecinin bu aşamadaki parçaları olmaktadırlar.
Pek çok kişi bebeğin anne karnında dünyadan habersiz bir varlık olduğunu düşünür ancak bu pek de doğru sayılmaz. Artık dokunma ve tat alma duyuları gelişti bile ve ellerini ayaklarını hareket ettirmesinin temel sebebi içerisinde bulunduğu rahmi tanımaya çalışması. Bebek daha uzun bir süre rahim içerisindeki hayatına devam edecek ve oraya dair aslında bir fikri dahi var. Dolayısıyla onun tamamen bilinçsiz bir varlık olduğunu düşünmemek, yavaş yavaş çevresini algılamaya başladığının farkına varmak gerekiyor. İlerleyen haftalarda duyma ve görme duyularının da gelişecek ve çalışmaya başlayacak olması bebeğin çevresine anne karnında bile ne kadar büyük tepkiler verdiğini bizlere gösterecek.
Bebeğinizin dış etkenlerden zarar görme ihtimali de artık oldukça düştü çünkü ilk 10 hafta bu konuda en hassas dönem denilebilir. Zira artık plasenta çalışmaktadır ve annenin kan dolaşımı ile bebeğinki bir araya gelmiş demektir. Fakat bu zararlı maddeleri tüketebileceğiniz anlamına da gelmiyor. Sadece onun artık daha güvende olduğunu bilmeniz yeterli.
11. Hafta Gebelikte anne adayındaki değişimler
Bebeğin sebep olduğu mide bulantıları artık oldukça azalmış olmalılar ancak bulantıların geçmeleriyle birlikte ciddi bir açlığın sizi bulması muhtemel. Dolayısıyla artık bir şeylere aşermeniz ve sık sık yeme ihtiyacı duymanız da çok normal. Zira bebeğinizin plasentası artık sizin dolaşım sisteminizle birlikte çalışıyor ve sizin besinlerinizden gelen enerjinin bir kısmını bebeğe aktarmaya başladı bile.
11. hafta gebelik civarında artık sırt ve bel gibi bölgelerde çeşitli ağrıların ortaya çıkması mümkün. Bunun yanında uzuvlarınıza daha fazla kramp girebilir, baş ağrıları başlayabilir veya artabilir. Çünkü hormonal değişimler hızlandılar ve bu değişimlere vücudunuz fiziksel anlamda ayak uydurmakta oldukça zorlanıyor. Mide bulantılarının azalmasına karşın mide ekşimelerinin artma ihtimalinin olması da bundan dolayıdır. Yani anne adaylarının karşılaştıkları her ağrı ve sorunda doktora koşmalarına gerek yok çünkü büyük ihtimalle normal bir sürecin içerisindeler. Fakat dayanılmayacak kadar ağrılar oluşması durumunda elbette bir tıbbi kontrolden geçmek gerekmektedir.
Göğüslerde hassasiyet, hazımsızlık sorunları, yorgunluk halleri, değişen ruh hali gibi faktörler gebeliğin başından beri olduğu gibi hala devam edeceklerdir. Bunun temel sebebi annenin vücudundaki değişimlerin gebelik bitene kadar son bulmamasıdır ancak bazılarında haftalar geçtikçe hafiflemeler meydana gelecektir.
Henüz ciddi bir kilo almamış olmanız gerekiyor fakat ilerleyen haftalarda bu değişecek ve her hafta bir kilo civarında almaya başladığınızı fark edeceksiniz. Lakin 11. haftada hissedilir bir kilo farkının oluşmayacağı da söylenebilir.
Rahim hala büyümeye ve gelişmeye devam ediyor ancak henüz karnınızın pek görünmediği söylenebilir. Bir kaç hafta sonra ise bu iş değişecek ve karnınız çok daha kolay görünür hale gelecektir. Zira gebe olmayanlarda rahim ağırlığı yetmiş gram iken, hamileliğin en sonunda bir kilograma yaklaşmıştır. Bu durum iç organlarınızda da baskı yaratır ve akciğer, kalp, bağırsaklar gibi tüm yapılar üzerinde fiziksel bir basınç meydana gelir. Yaşadığınız ağrı ve sızıların bir diğer sebebi de tam olarak budur.
11. Hafta Gebelik ve Sağlıklı Beslenme
Gebeliğiniz süresince iştahınız artıyor ancak kilo da almaya başlayacağınız için çok ağır ve yağlı yemeklerden uzak durmalı, işin ucunu kaçırmaktan kaçınmalısınız. Aksi taktirde hem fazla kilo alma riskiniz doğacaktır hem de zaten baskı altında olan sindirim ve dolaşım sisteminiz daha da zorlanacaktır.
Bu dönemde kramplar arttıkları için potasyum bakımından zengin gıdaları tercih ederek bu kramp ve ağrıların önüne geçebilirsiniz. İncir, kuru üzüm, kuru kayısı, muz gibi meyveler sizi potasyum açısından besleyebilecek kapasiteye sahipler.
Pek çok anne adayı kilolardan korktuğu için bazı öğünleri atlamayı tercih edebiliyor ancak bunu uzmanlar kesinlikle önermiyorlar. Zira gebelikte zaten şeker hastalığına daha yatkın hale gelen anne adayları, dengesiz beslenme nedeniyle daha büyük sorunlar yaşayabiliyorlar ve şeker hastalığı bebeğe de zarar verebiliyor.
11. Hafta Gebelik Kontrolleri
Artık Down Sendromu’na dair bir fikir veren ikili tarama testinin de uygulanma zamanı geldi. Bu test genellikle 11-14. haftalar arasında gerçekleştiriliyor ve dolayısıyla bebeğin bu tip gelişim bozukluklarına karşı önceden önlem alınabilmesini sağlıyor. Temelde bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi, beta-HCG ölçümü ve plasenta ile ilgili A proteini düzeylerinin ölçümü ile tamamlanıyor. Ancak bu test bebeğin down sendromuna sahip olup olmayacağını net bir şekilde ortaya koymaz ve sadece risk hesaplaması için gerekli görülür.
Doktorunuz bu konuda bir risk olduğunu sezerse, devam eden ölçüm ve testler ilerleyen haftalarda uygulanırlar ve amniyon sıvısının tahlili de bunlar içerisinde bulunmaktadır. Zira kromozomal bir bozukluk olan down sendromunun tespit edilmesi için amniyon sıvısındaki hücrelerin kromozomlarının incelenmesi yeterlidir.